24.1.07

Απορρίματα

Μιας και υπάρχουν πάντοτε "σίγουρες" επενδύσεις, ας πούμε και δυο λόγια για τα σκουπίδια.
Όλοι μας βλέπουμε συσσωρευμένους λόφους σκουπιδιών όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι αποφασίσουν να κατέβουν σε απεργία ή όταν οι χωματερές κλείνουν λογω υπερφόρτωσης. Για την Αθήνα, η σημασία της χωματερής των Άνω Λιοσίων γίνεται κατανοητή μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τα μόνα ορατά μέρη - δια γυμνού οφθαλμού που λένε - από τη Σελήνη είναι το Σινικό Τοίχος και η χωματερή της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στο Staten Island και έκλεισε το 2001.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fresh_Kills_Landfill

Στην Ελλάδα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε μερικές χιλιάδες χωματερές, πολλές από τις οποίες είναι θεωρητικά παράνομες - αλλά κανείς εκτός από την Ε.Ε. με τα πρόστιμά της - δεν κάνει κάτι για να κλέισουν.
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18424&m=N16&aa=1
Δεν συγκινούμαστε ούτε όταν διαβάζουμε τις μετρήσεις τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών στο γάλα ή σε ζώα και έντομα που τρέφονται σε περιοχές γύρω από χωματερές και όλα καταλήγουν στο πιάτο μας - βλέπε Ταγαράδες.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_13/09/2006_1285952
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17775&m=N16&aa=1

Ο σχεδιασμός του κράτους μας επέλεξε ως την καλύτερη λύση την ίδρυση των Χώρων Υγιειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ), http://www.industrynews.gr/reportaz.asp
με δικά του έξοδα, ίσως και με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., όμως κανείς δεν θέλει τέτοια "βιομηχανία" δίπλα στο σπίτι του όσο επικερδής κι αν είναι (που είναι πολύ επικερδής μπορώ να πω αναλογιζόμενος την παρουσία του Ακράτητου στην Α' Εθνική τα προηγούμενα χρόνια - για την χρηματοδότηση της ομάδας ακουγόταν το όνομα πρώην δημάρχου), με συνέπεια να καθυστερεί η λύση του προβλήματος, τουλάχιστον για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Διαβάστε το χρονοδιάγραμμα!!! (είναι για γέλια ή απλά μας κοροϊδεύουν...)http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_121790_03/02/2005_132564

Συνεπώς, η αδυναμία του κράτους να επιλύσει το πρόβλημα θα έπρεπε ενδεχομένως να κινητοποίησει το ιδιωτικό συμφέρον ώστε να καλυφθεί η ανάγκη, με το αζημίωτο φυσικά..
Δεν βλέπω όμως καμία ενέργεια να γίνεται από πλευράς ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθεί το κενό, δηλαδή την πραγματοποίηση επενδύσεων. Βέβαια, και το ελληνικό κράτος δεν έχει αποκεντρώσει αυτήν του την αρμοδιότητα ώστε να αφήσει χώρο στους ιδιώτες να διαχειριστούν την κατάσταση.

Για να κλείσουμε κι επειδή επένδυση δεν γίνεται μόνο στο ταμπλό, εντοπίζεται επενδυτική ευκαιρία στην διαχείριση των απορρίμάτων αλλά και στην περισσότερο ανοικτή στην ιδιωτική πρωτοβουλία ανακύκλωση.
Δεν έχουμε εισηγμένες που να ασχολούνται έστω και λίγο με το θέμα, εκτός ίσως από κάποιες βιομηχανίες (Βιοχάλκο, Μυτηλιναίος, Αλουμίνιο) που ανακυκλώνουν κάποια προϊόντα τους, κυρίως αλουμίνιο.
Η Hellas Can ή Crown ασχολείται όμως είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!

No comments: