Η τηλεόραση απευθύνεται στις μάζες και ο κινηματογράφος μόνο σ’ όσους εκτιμούν τα 7 ευρώ τους!
Στο πλήθος των φετινών ταινιών ξεχωρίζει ο νέος big promoted star του Hollywood, Matt Damon, ενδεχομένως ο ήδη χρισμένος διάδοχος του Robert De Niro.
(διαβάστε και την κριτική της ταινίας, συμπληρώνει το puzzle)
Την μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργεί ο απροκάλυπτος τρόπος που το Hollywood επιλέγει να εκθέσει τις δραστηριότητες της διάσημης Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της κραταιάς υπερδύναμης, έστω κι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν πριν από 50 και πλέον χρόνια. Μιλάμε βέβαια για σύγχρονη αμερικανική ιστορία, από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο έως την “κρίση” στον κόλπο των Χοίρων και λίγο μέχρι πριν την “δολοφονία” του καθολικού Προέδρου JFK σε συνδυασμό με τις ενέργειες της Υπηρεσίας. Τα μηνύματα που περνάει η ταινία είναι πάμπολλα, όμως κρατάω μόνο ότι θεωρώ ..επενδυτικό!
Μου φαινέται απίστευτο να αποκαλύπτεται στις μάζες ο τρόπος που έδρασε η Υπηρεσία έστω κι αν πρόκειται για “ιστορικές” ενέργειες. Μου λέει ότι οι τρόποι ενεργειών είτε
α. έχουν διαφοροποιηθεί τόσο που δεν έχουν καμία σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, έχουμε δηλαδή μετακινηθεί από την εποχή των σφεντόνων στην εποχή της πυρηνικών, είτε
β. η δύναμη της Υπηρεσίας έχει πλέον παραδοθεί σε άλλους οργανισμούς, οι οποίοι πλέον κινούν τα νήματα, με συνέπεια οι παλαιότερα γνωστές ως “πολιτικές” αποφάσεις να έχουν δώσει τη θέση τους σε αποφάσεις τύπου “αγοράς”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σίγουρα είναι ο “πόλεμος” του Βιετνάμ με τις εταιρείες παραγωγής ελικοπτέρων, η “απελευθέρωση” του Αφγανιστάν ή του Ιράκ και η απίστευτου εύρους δραστηριότητων πολυεθνική Halliburton είναι το τελευταίο.
Στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον από την δεκαετία του ’80, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει απογειώσει τις υπολογιστικές ικανότητες των διαχειριστών κεφαλαίων, κάτι που οδήγησε στο κραχ του 1987 όταν τα κομπιούτερ έδιναν “μόνα τους” εντολές πωλήσεων. Η δημιουργία πάντως των hedge funds - και ιδιαίτερα με το yen carry trade που τα έκανε γνωστά στις μάζες - μπορεί άνετα να συγκριθεί με τα πυρηνικά! Το ότι πίσω από αυτά, τη θέση της Υπηρεσίας δηλαδή κατέχουν πλέον το Υπουργείο Οικονομικών, η FED και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα είναι δεδομένο αν ερευνήσουμε την κρίση του 1997-98 και τις ενέργειες για την διάσωση του LTCM από την υποτίμηση του ρούβλι.
Αν πάντως θέλει κάποιος να απολαύσει πολιτικά θρίλερ, ο περσινός George Clooney είναι σίγουρα ο άνθρωπός του και χωρίς τα ..φίλτρα που μόνο του βάζει το Hollywood!
Το πετρέλαιο, η Χεζμπολάχ, η ανατολή της κυριαρχίας των Κινέζων και οι πεινασμένοι μετανάστες/εργάτες είναι ένα μικρό μέρος του πακέτου της καθημερινότητας της παγκοσμιόποιησης του σήμερα (βλέπε Syriana).
Good Night, and Good Luck!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment