21.3.07

ΣΔΙΤ Ι

ΣΔΙΤ: Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα

Ένα ακρωνύμιο που κάνει και τις εγχώριες εισηγμένες κατασκευαστικές να τρίβουν τα χέρια τους!
Η εξέλιξη(!) των συμβάσεων παραχώρησης όπως τις ξέρουμε, μιλάμε για Αττική Οδό ή της Γέφυρας!

Ποιά η διαφορά;
Στην περίπτωση της σύμβασης παραχώρησης, το έργο με το πέρας της κατασκευής του ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Το δημόσιο παραχωρεί το έργο στον χρηματοδότη-ιδιώτη προς εκμετάλλευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τη σύμβαση (20-30 χρόνια). Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, περνάει και η εκμετάλλευση του έργου στο δημόσιο.
Στις συμβάσεις ΣΔΙΤ, το έργο δεν ανήκει στο δημόσιο, παρά μόνο μετά το πέρας της σύμβασης (20-30 χρόνια). Στη διάρκεια της σύμβασης, το έργο ανήκει στον ιδιώτη, ο οποίος το «ενοικιάζει» στο δημόσιο και συγχρόνως εκμεταλλεύεται τις όποιες κερδοφόρες υπηρεσίες διαθέτει, και ίσως και τη Διοίκηση του.

Τις προηγούμενες μέρες, η διυπουργική επιτροπή, πρόεδρος της ο Αλογοσκούφης, ενέκρινε την κατασκευή 11 έργων ΣΔΙΤ συνολικού ύψους €1,7 δισ.. Πρόκειται για νοσοκομεία, σχολικά κτίρια, κτιρια της Ελληνικής Αστυνομίας, Διοικητηρία για Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας σε 12 λιμάνια. Περίπου €800 εκ. προκυρήχθηκαν το 2006 ενώ υπολογίζω να προκυρηχθούν ακόμα περίπου €700 εκ. μέχρι το τέλος του 2007.

Δεν είναι άσχημα νούμερα όταν το ανεκτέλεστο της Μηχανικής είναι €600 εκ., επίπεδα ρεκόρ για την εταιρεία. Εντάξει, η ΕΛΤΕΧ είχε αρχές του έτους ανεκτέλεστο ίσως και €4 δισ., επίσης ρεκόρ, η πίτα όμως δείχνει ότι μεγαλώνει ακόμα...

Ακόμα μία διαφορά είναι ότι τώρα ζητούν από τις κατασκευαστικές να το "παίξουν" περισσότερο managers από ότι κάνουν μέχρι τώρα.. Όχι μόνο να χτίζουν, αλλά και να διαχειρίζονται, οπότε λογικά να συνεργάζονται και με άλλους...
Θα τα καταφέρουν;

Δεν αποκλείονται και νέα σενάρια συγχωνεύσεων εντός και εκτός κατασκευαστικού κλάδου, όπως το deal με ΠΤΕΧ.

Για να κλείσω ας μου λύσετε κι ένα quiz:
Η Αττική Οδός έχει διόδιο, μερικοί το θεωρούν κι ακριβό, ένα σχολείο τι θα έχει (ακριβό);

1 comment:

Anonymous said...

Η περιορισμένη αναφορά της FED για τη διόρθωση της αγοράς των ακινήτων αλλά και η μερική αλλαγή της φρασεολογίας σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω αποφάσεις της χαρίζουν ισχυρά κέρδη στη Wall Street, με το Dow να ενισχύεται περισσότερο από 100 μονάδες.