27.3.07

H πορεία ..των αμνών

Αυτές τις μέρες όλοι στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα οι δικαστικές αρχές, ψάχνουν την πορεία του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ - σημερινή σχετική είδηση - και πως η τιμή του πήρε την ανηφόρα...

Εμείς, μιας και το διάσημο ελληνικό Πάσχα πλησιάζει, ας προσπαθήσουμε να βρούμε την πορεία της τιμής του ..αρνιού και μάλιστα του βουλγάρικου που είναι και της μόδας!

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από όσους θα αγοράσουμε αρνί, θα πληρώσουμε το βουλγάρικο για ελληνικό. Δεν λέω ότι οι χασάπηδες θα ξεχάσουν να μας πουν την προέλευση (αδίκημα στην Ελλάδα) αλλά για να μην μας ..δυσαρεστήσουν θα μας βάλουν να πληρώσουμε ακριβά το βουλγάρικο μπας και δεν καταλάβουμε ότι δεν είναι ελληνικό. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα το ακριβότερο είναι και το καλύτερο, αλλά το βουλγάρικο (θεωρητικά ίδιας ποιότητας με το ελληνικό αν λάβουμε υπόψη μας τους γιατρούς) είναι φθηνότερο ας είναι κι εισαγωγής, αντίθετα το εγχώριο είναι ακριβότερο, κάτι που δεν μπορώ προσωπικά να καταλάβω...

[Όπου διαβάζετε αρνί βουλγαρίας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με κατσίκι Ρουμανίας!!! Η ..πορεία θα πρέπει να είναι παραπλήσια!]

Πάμε λοιπόν να δούμε την πορεία, τις στάσεις και τη διαμόρφωση της τιμής ενός βουλγάρικου κοπαδιου μέχρι να φτάσει στον οβελία μας!
(για λόγους ευκολίας, ας πάρουμε ότι το κοπάδι έχει 100 ζωντανά ή 2,250kg)

1. ο παραγωγός από τη Βουλγαρία πουλάει στις 10/3 το κοπάδι του στην Βουλγαρική εξαγωγική εταιρεία. Δυστυχώς, αγνοώ την τιμή αυτής της αγοροπωλησίας. Υπολογίζω περίπου 1 €/kg.

2. η εξαγωγική εταιρεία της φίλιας χώρας, μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1/1/2007, διενεργεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξαγωγή (κτηνιατρική εξέταση, γραφειοκρατικά εξαγωγής κλπ) και στις 15/3 βάζει στο φορτηγό τα ζωντανά και εκδίδει τιμολόγιο προς ελληνική εισαγωγική εταιρεία για 2.19 €/kg.

3. Η ελληνική εισαγωγική εταιρεία παραλαμβάνει στις 16/3 περίπου 99 ζωντανά - γιατί ένα (1) ζωντανό δεν τα κατάφερε στη διαδρομή για Ελλάδα - τα οποία τιμολογεί την ίδια μέρα (16/3) στο σφαγείο που συνεργάζεται. Αγνοώ και αυτή τη τιμή αλλά ξέρω ότι έχει ΦΠΑ 9%.

4. Το σφαγείο, επίσης την ίδια μέρα (16/3), κάνει την απαραίτητη επεξεργασία σε 98 - πρώην - ζωντανά καθώς ακόμα ένα (1) ψόφησε κατά τη διάρκεια της αναμονής στο μαντρί του σφαγείου. Τώρα έχουμε 98 τεμάχια βουλγαρικών αρνιών ελληνικής σφαγής που ζυγίζουν περίπου 1000kg.

5. Το σφαγείο τιμολογεί την ίδια και την επόμενη μέρα (16-17/3) τους τεσσερις (4) πελάτες του - τρεις (3) Α' χονδρέμποροι - ένας (1) τελικός λιανοπωλητής (κρεοπωλείο) όπου:
5α. το κρεοπωλείο αγοράζει το 4% της συνολικής επεξεργασμένης ποσότητας ή 4 κιλά αρνιού προς 5.49 €/kg πλέον ΦΠΑ 9%.
Υπολογίζω αυτός να πουλήσει στον τελικό καταναλωτή περίπου στα 6.5-7 €/kg.
5β. οι τρεις Α' χονδρέμποροι αγοράζουν το ..υπόλοιπο 96% της ποσότητας που βγήκε από το σφαγείο από 4.19 μέχρι 5.19 €/kg πλέον ΦΠΑ 9% ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα (μικροβαρή ή μεγαλοβαρή τεμάχια).

6. Οι Α' χονδρέμποροι πουλάνε την ημέρα που παρέλαβαν σε άγνωστο αριθμό Β' χονδρεμπόρων (τριγωνική συναλλαγή) με μικρό "καπέλο" περίπου 0.10 - 0.20 €/kg.
Οι Β' χονδρέμποροι θα τα πουλήσουν πιθανότατα σε εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς, από όπου:
6α. μικρό μέρος της ποσότητας με τιμή 7-7.5 €/kg θα αγοράσουν τις επόμενες μέρες οι τελικοί καταναλωτές-πελάτες της Κεντρικής Αγοράς.
6β. οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς θα λειτουργήσουν και ως Γ' χονδρέμποροι και θα πουλήσουν επίσης με μικρό "καπέλο" 0.10-0.20 €/kg στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, τα οποία θα διαθέσουν στους τελικούς καταναλωτές-γειτονιάς με τιμή - υπολογίζω - περίπου 7.5-8 €/kg.

Δεν ξέρω αν σας κούρασε η πορεία ..των αρνιών, πάντως είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή! Οι δε στάσεις της πορείας δίνουν πάντοντε την απαραίτητη ανάσα για μια επιπλέον ώθηση στην τιμή!

Καλό Πάσχα και ακόμα καλύτερο οβελία σε όλους!

3 comments:

Anonymous said...

Κοίτα κάπου χάθηκα στην πορεία για τη διαμόρφωση της τιμής του οβελία...Ίσως με λίγο ουισκάκι γίνει πιο κατανοητό...
Το περίεργο είναι ότι κάθε χώρα, είτε Βουλγαρία, είτε Αγγλία, είτε Ρουμανία, είτε 'Αιγυπτος πιστεύει ότι τα δικά τους κρέατα είναι τα καλύτερα....Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί νομίζουμε στην Ελλάδα ότι εμείς έχουμε το πιο γευστικό και υγειινό κρέας, το οποίο είμαστε διατεθιμένοι να πληρώσουμε και πανάκριβα, είναι ένα ερώτημα...gk

daf said...

Εγώ που έχω κόψει το κρέας και είμαι και άφραγκη δεν έχω τέτοια προβλήματα! Επίσης τα αρνιά και τα κατσίκια, εγχώρια ή μη, μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Καλό πάσχα βρε. ;)

Anonymous said...

Η ENDESA, η μεγαλύτερη ισπανική εταιρία ηλεκτρισμού, και η εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ανακοίνωσαν τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στην Ελλάδα, η οποία θα επεκταθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη,

Η συμφωνία με την Endesa προβλέπει την ίδρυση νέας εταιρίας, η οποία θα διαθέτει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα.


Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου να ασχολούμαστε με πρόβατα και γίδια όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες ιστορικές συμφωνίες που καθιστούν τις ελληνικές επιχερήσεις αξιοσέβαστες και ανταγωνιστικές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σ'ολόκλητο το κόσμο.Δεν συμφωνείς και εσύ gk?