5.12.07

Το «σύνδρομο της Πορτογαλίας» απειλεί την Ελλάδα

Ο υπερδανεισμός υποθηκεύει τις μελλοντικές γενιές και η ελληνική οικονομία κινδυνεύει αν δεν προωθηθούν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Του Βασιλη Ζηρα

Το μοντέλο της ανάπτυξης με δανεικά, είτε ο δανειολήπτης είναι το Δημόσιο είτε τα νοικοκυριά, πνέει τα λοίσθια, ο υπερδανεισμός υποθηκεύει τις μελλοντικές γενιές και η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να χτυπηθεί από το «σύνδρομο της Πορτογαλίας» αν δεν προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η ανησυχία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην παρούσα αρνητική διεθνή συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήταν ο κοινός τόπος των παρεμβάσεων των ομιλητών στη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Παγκόσμια κρίση
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας τόνισε ότι με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, το διεθνές περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό το 2008 και τα επόμενα έτη. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί με ρυθμό ταχύτερο από αυτό που εκτιμάται προς το παρόν, εξαιτίας κυρίως της κρίσης στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα. «Αν εκδηλωθούν ορισμένοι από τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τη μορφή που θα πάρει η εξέλιξη αυτή και από το βαθμό στον οποίο αυτή θα «αγγίξει» το άμεσο οικονομικό περιβάλλον μας, δηλαδή τη ζώνη του ευρώ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για οικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών, ώστε η οικονομία μας να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντός της», τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.

Πιστωτική επέκταση
Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's κ. Τρέβορ Κάλιναν τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανίζει ομοιότητες με την Πορτογαλία, η οποία παρουσίασε αναιμικές αναπτυξιακές επιδόσεις την περίοδο 2001 - 2005. Οπως και στην Ελλάδα η περίοδος που προηγήθηκε της ύφεσης χαρακτηριζόταν από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τροφοδοτούμενους από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, χαμηλά επιτόκια, σημαντικές ροές κεφαλαίων από την Ε.Ε. και διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Η Ελλάδα έχει υψηλή ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στην υψηλή κατανάλωση και η οποία με τη σειρά της στηρίζεται στην πιστωτική επέκταση. Η πιστωτική επέκταση είναι προφανές ότι δεν θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς πάντα. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική οικονομία θα είναι τότε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, σε αντίθεση με την Πορτογαλία. Χτίζετε χρέος για τις επόμενες γενιές και πρέπει να το αντιμετωπίσετε με διαρθρωτικές αλλαγές άμεσα», είπε. Ο κ. Κάλιναν τόνισε ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως στην αγορά εργασίας και πρότεινε συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, κυρίως στο δημόσιο τομέα, που λειτουργούν ως πυξίδα και για τον ιδιωτικό, και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, με ακόμη μικρότερες αυξήσεις μισθών σε κλάδους με χαμηλή ανταγωνιστικότητα όπως η βιομηχανία.

Ανάπτυξη
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της EFG Eurobank καθηγητής Γκ. Χαρδούβελης διατύπωσε επιφυλάξεις για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4% το 2008, αλλά και για τη μείωση του ελλείμματος μέσω της αύξησης των εσόδων. «Αν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 90 δολάρια, βλέπω να «ξυρίζουμε» το ρυθμό ανάπτυξης κατά μισή μονάδα.
Το 3,5% μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος δεν θεωρεί ανέφικτο το στόχο του 4%, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, όπως:
1. Η αύξηση των επιτοκίων
2. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
3. Το ισχυρό ευρώ
4. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου
5. Οι πληθωριστικές πιέσεις
6. Η μείωση της ζήτησης για ελληνικές εξαγωγές
7. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης λόγω του στόχου για μείωση του ελλείμματος.
«Ο προϋπολογισμός έχει μια υπέρμετρη εξάρτηση από τα έσοδα. Τα δημοσιονομικά πρέπει να βελτιωθούν, αλλά είναι ρίσκο να θέλουμε να το πετύχουμε μέσα από την αύξηση των εσόδων.
Την προηγούμενη τριετία είχαμε πετύχει αύξηση εσόδων κατά 0,36% του ΑΕΠ και το 2008 πρέπει να πετύχουμε 1,1% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/12/2007_251321

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ "ΔΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ 2005...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟ 2008...

ΠΟΙΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΟΓΑΛΟΥΣ (όπως το '99, με το ΧΑΑ και την ένταξη στην ΟΝΕ);
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004

ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ, ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ;
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ; (δεν είμαι σίγουρος, νομίζω ότι ξεκίνησε το '97)
ΓΙΑΤΙ; Η ΚΙΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;

ΧΑΙΡΕΤΕ!

4 comments:

Τdi said...

Ναι ρε συ GeoKalp!

Αυτό ακριβώς..Τί κάνανε οι τότε μάκροοικονομολόγοι του κρατους?

Να σου πώ τι κάνανε..Χτίζανε χρέος το οποίο το χρεώνεται η σημερινή κυβέρνηση!

¨οχι ότι είμαι με τους σήμερα, και αυτοί, μόνο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική δεν ακολουθούν. Και τα ίδια θα χρεώσουνε τους επόμενους..

Τdi said...

Ο καουμπόης απλά θα κάνει ένα πόλεμο με το Ιράν και τελείωσε εκεί η κρίση, τα ξεχάσανε όλα..Δεν πάει να λέει η ΙΑΕΑ all clear..Δεν έχει.Πολεμο!

geokalp said...

οι μακροοικονομολόγοι του κράτους ασχολούνται μόνο με τη σήμερα και ποτέ με το αύριο...
άλλωστε είναι πολιτικοί...

είπαν, έχει ο θεός...

και τώρα αρχίζει να τελειώνει κι ο θεός κι η χώρα να έχει εισέρθει σε μια φάση subprime... με τον κατασκευαστικό κλάδο μικρής κλίμακας να φυτοζωεί και να περιμένει...

πάντως, κακά τα ψέμματα, οι κυβερνήσεις έχουν πάντοτε συνέχεια... αυτό που βρήκαν το συνεχίζουν
(εκτός εάν μιλάμε για Α.Παπανδρέου ή Μητσοτάκη που εισήγαν μερικά νέα)

για τον τεξανό που γράφεις, θα προλάβει να το κάνει ο ίδιος;

geokalp said...

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμά για το 2008 ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά για το 2008 μείωση ρυθμού ανάπτυξης στο 3,7% και αύξηση πληθωρισμού στο 3,3%. Βραχνάς λέει το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (11,9% του ΑΕΠ το 2007), το οποίο προβλέπει οτι θα παραμείνει υψηλό 11,7% του ΑΕΠ και το 2008, ασκώντας έντονες πιέσεις στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητά της.

Για εισαγόμενο πληθωρισμό, μίλησε στον πρωθυπουργό και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, στη συζήτηση που είχαν την Πέμπτη για να τον ενημερώσει για την κατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας και τις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα στο Eurogroup και το ECOFIN.

Έχουμε επιπτώσεις και στην Ελλαδα στον τομέα του πληθωρισμού, τόνισε στον Κ.Καραμανλή ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι είναι εισαγόμενος πληθωρισμός και προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι ότι αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός δεν θα μετατραπεί σε εγχώριο πρόβλημα».

Είναι ένα ζήτημα, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, που απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, θα μπορέσει να περιορίσει τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, ώστε να είναι προσωρινές και να μην έχουν μόνιμη επίδραση στο εισόδημα των Ελλήνων.

Σε ερώτηση αν αλλάζει το πλάνο της οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως «δεν αλλάζουμε κάτι, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες», σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις που υπάρχουν είναι σχετικά αβέβαιες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες».


Στοιχεία και συστάσεις από τον ΟΟΣΑ

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν ισχυρή μέχρι τώρα, στη διάρκεια του 2007, παρά την επίπτωση από τις πυρκαγιές και την επιβράδυνση των επενδύσεων στο στεγαστικό τομέα σε πιο βιώσιμα επίπεδα, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί ελαφρά στο 3,7% το 2008, από 4,1% το 2007, ενώ θα αυξηθεί και πάλι αγγίζοντας το 4% το 2009.

Ο πληθωρισμός θεωρείται πιθανό να αυξηθεί (ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται στο 3,3% το 2008 από 2,9% το 2007) λόγω πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να μειωθεί ελαφρά την επόμενη διετία, αλλά να παραμείνει μεγάλο 11,7% του ΑΕΠ το 2008 και 11,5% το 2009, από 11,9% το 2007.

Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι έχει προχωρήσει η διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, αλλά επισημαίνει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχιστεί, με δεδομένα τα δημοσιονομικά μελλοντικά βάρη από τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα απαιτεί αυστηρό έλεγχο των πρωτογενών δαπανών, καθώς και ευρείες μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγείας, ενώ συνιστά να επιδιωχθεί μεγαλύτερη διοικητική αποτελεσματικότητα.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% τόσο το 2008 όσο και το 2009, από 2,9% το 2007.

Ο Οργανισμός θεωρεί ακόμα ουσιώδη την ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε παραγωγικούς τομείς-κλειδιά (δίκτυα κοινής ωφέλειας), καθώς επίσης να μειωθούν οι ακαμψίες στην αγορά εργασίας, προκειμένου αφενός να διατηρηθεί ισχυρός ο ρυθμός ανάπτυξης και αφετέρου να βρίσκεται υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 8,4% το 2008 (από 8,6% το 2007) και περαιτέρω στο 8,3% το 2009.

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, που το 2007 αυξάνονται με μέσο ρυθμό 5,8%, θα επιταχυνθούν στο 6,5% το 2008 και στο 7,2% το 2009.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές, που φέτος αυξάνονται με ρυθμό 6,2%, θα επιβραδυνθούν στο 5,7% το 2008 και στο 6% το 2009, εξελίξεις που παραπέμπουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.