23.12.07

Υφεση για ένα ακόμη χρόνο στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ προβλέπει η Moody’s

Λεωνιδασ Στεργιου
Μέχρι τις αρχές του 2009 θα συνεχιστεί η ύφεση στην αγορά των ακινήτων, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στην πολυσέλιδη έκθεση που παρουσίασε χθες. Οι προβλέψεις αφορούν στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και 381 μεγάλων πόλεων στον πλανήτη. Η πτώση στην αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται μεγάλη, αφού οι πωλήσεις κατοικιών αναμένεται το 2008 να βρεθούν στο χαμηλότερο επίπεδο, σημειώνοντας μείωση κατά 40%. Το ναδίρ θα αγγίξει το 2008 και η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία θα σημειώσει πτώση κατά 55%. Οι τιμές των ακινήτων μέχρι το 2009 θα μειωθούν κατά 12% έως 15%. Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ είναι το μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών. Υπολογίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2007 υπήρχαν 2,1 εκατ. απούλητες κατοικίες που αντιστοιχούν στο 2,6% των ιδιοκτητών ακινήτων στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό, αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το αντίστοιχο από τη δεκαετία του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν κάτω του 1,7%. Ετσι, το πλεονάζον απόθεμα προς πώληση υπολογίζεται στις 750.000 κατοικίες.
Τα αποθέματα απούλητων κατοικιών θα αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης. Αυτό θα φανεί τόσο από τη μείωση των πωλήσεων όσο και από την αύξηση των επισφαλειών και των κατασχέσεων. Ταυτόχρονα η πιστωτική κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο και το κόστος χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων. Το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνον εάν μειωθεί ο ρυθμός νέων κατασκευών με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Μέχρι το 2009 εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν περίπου 1 εκατ. νέες κατοικίες. Σημειώνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός νέων κατοικιών έτρεχε με 1,2 εκατ. τον χρόνο, περίπου. Ο μεγάλος κίνδυνος από την πτώση των ακινήτων σχετίζεται κυρίως με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει ήδη διαγράψει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος σχετίζεται με το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων. Η πτώση της αξίας των ακινήτων θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα αυξήσει την τάση για αποταμίευση, λόγω αβεβαιότητας.
Τέλος, ο οίκος Moody’s σχολιάζει τα αντανακλαστικά των αρμοδίων νομισματικών αρχών. Οι πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα αρκεί να προσφέρουν στις αγορές ό,τι έχουν ανάγκη. Από τη Fed, την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, μάθαμε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και ότι προχωρά σε επιθετικές κινήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποφύγει την ύφεση. Αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι θα πρέπει να υπολογίσουν τις ζημιές τους και να τις ενσωματώσουν στην πραγματική τους διάσταση στα οικονομικά τους μεγέθη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/12/2007_253053

No comments: