1.4.09

Σημάδια εξόδου από τη κρίση

Η όποια αναστροφή θα γίνει αντιληπτή σίγουρα με κάποιο συνδυασμό των παρακάτω:

1. αυξήσεις κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών επενδύσεων

2. κάποιας μορφή εθνικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων [διάσταση απόψεων]

3. στοιχεία που αφορούν τα δάνεια των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων - "Κατά μία έννοια, η Μ. Βρετανία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά"

α. Τα σημάδια χαλάρωσης στους όρους χορήγησης δανείων και στην αύξηση του δανεισμού θα πρέπει να προηγηθούν κατά 3 με 6 μήνες της οικονομικής ανάκαμψης [ελέγχεται]

β. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τροφοδοτούσε την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και θα γίνει αντιληπτό από την αύξηση των παραγγελιών και της βιομηχανικής παραγωγής

4. Η παρακολούθηση των δύο τελευταίων μεγεθών θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την παρατήρηση των δεικτών που αφορούν τις πωλήσεις. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι επίσης πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε μία ενδεχόμενη αύξηση των παραγγελιών, γεγονός που θα σηματοδοτεί την εξάντληση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της ζήτησης.

5. Σημάδια που θα δείχνουν ότι η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ πλησιάζει στο κατώτερο σημείο της. Παρόλα αυτά, ίσως να συνεχίσει η πτώση των τιμών των σπιτιών ακόμη και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι τιμές έχουν την τάση να κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα του σημείου μακροπρόθεσμης ισορροπίας, έτσι μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να μειώνονται ακόμη κι όταν οι συνθήκες αρχίσουν να καλυτερεύουν. Ίσως καλύτερος δείκτη μιας επερχόμενης ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα να είναι ο αριθμός των νέων αδειών και οι πωλήσεις, αντί για τις τιμές των σπιτιών.

Ακόμα, το απόθεμα της αγοράς κατοικίας θα πρέπει να φτάνει περίπου στους 8 μήνες, αν λοιπόν το απόθεμα μειωθεί σε πωλήσεις 7 ή 8 μηνών θα σηματοδοτεί ότι πλησιάζει η ώρα να πιάσει η αγορά πάτο.

6. Ένα άλλο καλό σημάδι θα είναι η συμπίεση των επιτοκιακών spreads στην αγορά εταιρικών ομολόγων, γιατί θα δείχνει ότι η απέχθεια των επενδυτών στην ανάληψη επιπλέον ρίσκου υποχωρεί.

7. Καταναλωτικές δαπάνες – Λιανικές πωλήσεις - Πωλήσεις αυτοκινήτων (διαρκών)

8. Αποταμίευση στο 8% - επίπεδα Αμερικής προ "σκασίματος φούσκας" (household interest coverage ratio must fall from 14% to 10.5% - a big drop in the amount debt payments Skip-a-Payment from American household budgets)

8. Η FED να σταματήσει να αναπτύσσει τον ισολογισμό της (να εκδίδει νέο χρήμα αγοράζοντας ιδιωτικό χρέος) - "Half its balance sheet is in toxic waste... usually 95% is in treasuries, now it's down to 50%"

9.
Αγορά εργασίας: μείωση αύξησης ανέργων για κάποιους μήνες

3 comments:

Greek Rider said...

Πέρα από τις πολύ μικρές ανοδικές διορθώσεις πιστεύω ότι θα πάμε κάποια στιγμή σε ένα σενάριο μεγάλης ανοδικής αντίδρασης που θα κρατήσει έως και 2 χρόνια....

Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος...

sterk said...

Δε νομίζω ότι 2 χρόνια είναι "αντίδραση". Εννοείς νέα περίοδος bull market και ισχυρής ανάπτυξης προφανως. Σίγουρα θα έρθει και αυτό κάποτε, αλλά δε νομίζω να είμαστε κοντά σε τέτοιο ενδεχόμενο δεδομένης της υψηλής μοχλευσης (η οποία δεν μειώθηκε, λόγω των κυβερνητικών πακέτων στήριξης) και άρα δύσκολο να έχουμε ακόμη υψηλότερη μόχλευση.

Ποιος ξερει βέβαια ίσως η λύση σε όλα μας τα προβλήματα να είναι τελικά ο εκτυπωτής, αν και δεν το νοιμίζω...

geokalp said...

gr

η άποψή σου είναι συμβατή με το '33 αλλά και το '75
επειδή όμως δίνω σημασία στη πληροφόρηση ίσως να μην κρατησει τόσο όσα εκείνα τα χρόνια

sterk

είναι θέμα εκδήλωσης προσδοκιών και προεξόφλησης
άποψη μου είναι ότι τουλάχιστον η λεγόμενη προεξόφληση ΊΣΩΣ και να ίσχυε κάποτε, πλέον δεν ισχύει
τρανή απόδειξη η κορφή του 2007 (κι έχω πολλά παραδείγματα ακόμη), συνέβει ότι κορυφώθηκαν οι περισσότεροι δείκτες της πραγματικής οικονόμίας - όταν οι χρηματομούρηδες ισχυρίζονται ότι η προεξόφληση συμβαίνει 3-6-9 μήνες ΠΡΙΝ...