Στην κατασκευή δείκτη τιμών για την ελληνική αγορά των ακινήτων προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη την πρόσβαση που έχει στα στοιχεία που αφορούν τη στεγαστική πίστη στο τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, η αρμόδια ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα της ΤτΕ, που συστάθηκε πρόσφατα και έχει ως αντικείμενο τη συστηματική καταγραφή, επεξεργασία και ανάλυση των σχετικών με την αγορά ακινήτων στατιστικών στοιχείων, προχωρεί ήδη στην κατασκευή επισήμου Δείκτη Τιμών Ακινήτων.
«Στόχος είναι η κατασκευή ενός αξιόπιστου δείκτη, με σύγχρονη μεθοδολογία που θα πιστοποιηθεί και από διεθνή φορέα. Ο δείκτης αυτός θα δημοσιεύεται σε τακτική βάση και σταδιακά θα καλύπτει ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας και κατηγορίες ακινήτων» ανέφερε.
Η έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση για τις εξελίξεις στις τιμές των ακινήτων, επισήμανε ο κ. Προβόπουλος, θα διευκολύνει και τις τράπεζες στο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο της «Βασιλείας ΙΙ», καθώς θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν ακριβέστερα στην αξία των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων και συνεπώς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τον κίνδυνο.
O κ. Προβόπουλος συμμετείχε σε ημερίδα της ΤτΕ με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
Μείωση 7% στις τιμές μετά το καλοκαίρι του 2008
Η μέση μείωση τιμών στα ακίνητα μετά την κρίση (καλοκαίρι 2008) ανέρχεται σε 7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με βάση δεδομένα από τα μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία της χώρας, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα.
Ειδικότερα. όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, από το τμήμα ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 3,5% περίπου σε σχέση με τα τέλη του 2008.
Η κρίση έχει οδηγήσει σε στροφή προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού, αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών σε μετρητά και του μεριδίου των μετρητών στην συνολική χρηματοδότηση, ενώ παρατηρείται ιδιαίτερη ανθεκτικότητα των τιμών στα οικόπεδα.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται ενίσχυση μεγάλων εμπορικών κέντρων σε βάρος των συνοικιακών αγορών, με μείωση ενοικίων και επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων και συμβολαίων. Όπως ανέφερε ο κ. Μητράκος, στην αγορά ακινήτων παρατηρείται συγκρατημένη απαισιοδοξία για το επόμενο τρίμηνο.
Μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην κατοικία και τις λοιπές κατασκευές στην Ελλάδα το 2008 ήταν αντίστοιχα 5,4% του ΑΕΠ (και στις δύο κατηγορίες).
Τον προηγούμενο χρόνο, το 2007 οι επενδύσεις στις κατοικίες ήταν 7,7% του ΑΕΠ και στις λοιπές κατασκευές 5% του ΑΕΠ, ενώ το 2003 οι επενδύσεις ήταν 7,7% του ΑΕΠ στις κατοικίες και 7,1% στις λοιπές κατασκευές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment