29.4.09

Το "στοίχημα" της ΝΑ Ευρώπης πυροδοτεί το άλμα της Σοφοκλέους

Το short covering και η αναζωπύρωση των φημών για deals σε όλο το? ταμπλό θεωρούνται οι βασικές αιτίες για το σημερινό πάρτι που έχει στηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της αγοράς.
Μια ματιά όμως στη σημερινή εικόνα των περισσότερων κεφαλαιαγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (π.χ. Τουρκίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας κ.α.) φανερώνει ότι το Χ.Α. ακολουθεί την πορεία των αγορών αυτών.
Αρκετά funds, αλλά και το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα (μεγαλομέτοχοι, θεσμικά χαρτοφυλάκια, ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, λόμπις), άλλαξαν στρατηγική στα μέσα Μαρτίου αλλά κυρίως στο ξεκίνημα του τρέχοντος μήνα (μετά τη σύνοδο της G20) καθώς έπεσαν «υποσχέσεις» από τους ισχυρούς του πλανήτη για μεγάλη οικονομική βοήθεια στις οικονομίες της περιοχής.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είναι γνωστό ότι όλοι οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι έχουν ισχυροί παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν ήδη κατατάξει το Χ.Α. στο «γκρουπ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών», γεγονός που αποτυπώνεται και στην αυτονόμηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις αναπτυγμένες αγορές της Δύσης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12733&pubid=8337102

No comments: