30.4.09

Ιαπωνία: Διπλάσια η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας και με διπλάσιο ρυθμό των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει το συντομότερο αυτό το τρίμηνο.
Η βιομηχανική παραγωγή αναρριχήθηκε 1,6% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, όταν είχε υποχωρήσει 9,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκιο. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τον Απρίλιο και τον Μάϊο για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους που μειώθηκαν 3,3% τον μήνα που πέρασε.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές εν μέσω εικασιών ότι η χειρότερη ύφεση μάλλον τελείωσε καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους στις ΗΠΑ και τα οικονομικά πακέτα στήριξης στην Ιαπωνία και το εξωτερικό άρχισαν να αποδίδουν. Ακόμα, η συρρίκνωση που ξεκίνησε με κατάρρευση των εξαγωγών, ενδέχεται να επεκταθεί στα νοικοκυριά καθώς οι εταιρείες μειώνουν θέσεις εργασίας και μισθούς.
Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 αναρριχήθηκε 4% κατά την πρωϊνή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ωθώντας την άνοδο στο 25% από την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών στις 10 Μαρτίου. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 97,75 ανά δολάριο από 97,53 πριν από την ανακοίνωση για τη βιομηχανική παραγωγή.
Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 12,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, αυξήθηκε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα δύο ετών το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/30/1658464.htm

No comments: