13.11.11

Θα πρέπει να γίνει μία ακόμη ήπια αναδιάρθρωση

Ο καθηγητής Λαρς Φελντ είναι ένας από τους πέντε οικονομολόγους που απαρτίζουν το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την οικονομία, που έχει αποστολή να συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση. Καταφτάνει στο γραφείο του σε ένα ωραίο κτίριο στα περίχωρα του Φράιμπουργκ ελαφρώς καθυστερημένος στο ραντεβού μας. Παρ’ ότι στα 45 του χρόνια ο κ. Φελντ είναι το νεότερο μέλος του συμβουλίου, δεν μασάει τα λόγια του ούτε όταν αναφέρεται στις προοπτικές της Ελλάδας να βγει από την κρίση, ούτε όταν αναφέρεται στον ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει λάβει πριν από λίγη ώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες με τον νέο πρωθυπουργό η καινούργια κυβέρνηση να κάνει καλή δουλειά. Οι πολιτικές διαφωνίες μπορεί να υποχωρήσουν. Θα έδινα μια ευκαιρία στην καινούργια κυβέρνηση» σχολιάζει. Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, μετά το κούρεμα, αλλά μόλις μετά βίας, λέει ο κ. Φελντ. «Πιθανώς δεν είναι βιώσιμο» συμπληρώνει έπειτα από σκέψη. Γι’ αυτό και ο κ. Φελντ πιστεύει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια ακόμη «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της περαιτέρω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τον ερχόμενο χρόνο» λέει ο κ. Φελντ, ωστόσο προσθέτει ότι αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ταυτόχρονα, ο κ. Φελντ θεωρεί ότι «πολιτικά δεν είναι δυνατό» η Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο κράτος να βρίσκεται υπό πρόγραμμα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μοιραία, ίσως, η συζήτηση φτάνει στο αν το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε λανθασμένα ή αν δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε. Εφαρμόστηκε λανθασμένα, πιστεύει ο κ. Φελντ και θεωρεί ότι στο δεύτερο πρόγραμμα θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του δημοσίου τομέα, στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μην περιμένετε αυτά να τα κάνει η τρόικα, προειδοποιεί ο κ. Φελντ, η πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει από το εσωτερικό της χώρας, γεγονός που καθιστά ακόμη σημαντικότερο τον ρόλο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο κ. Φελντ περιγράφει μια σχεδόν αποκαλυπτική εικόνα της Ελλάδας στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Η χώρα θα αποκλειόταν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τις αγορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα εξαφανιζόταν, εξηγεί ο Γερμανός οικονομολόγος. «Τελικά θα είχαμε πολύ ισχυρότερη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, με τον στρατό στους δρόμους να προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη. Πολιτικά η Ελλάδα θα γυρνούσε πριν από το 1974. Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να συμβεί, αλλά θα ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/11/2011_462769

_______________________________________

δείτε τι λέει και ο Σόρος για το ίδιο θέμα

No comments: