30.11.11

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης

Το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα αποφάσισαν να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας διαθέτει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει.
Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε αυτή την «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, «για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2100118

Την εκταμίευση της έκτης δόσης προς τη χώρα μας αποφάσισε το Eurogroup, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα χρήματα αναμένεται να σταλούν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα.
Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση του δ.σ. του ΔΝΤ στις 5/12 προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την Κυβερνητική Επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, περίοδοι που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας») όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως.
Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, ο πρόεδρός του να στείλει απαντητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν.
Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Eurogroup σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα.
Το Eurogroup τόνισε τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν σε αυτήν, της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν δηλώσει την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου.
Η Τρόικα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2100198

No comments: