29.11.11

Γαλλογερμανικός «πόλεμος» για τον διάδοχο του Σταρκ

"Μάχη" για την υψηλής στρατηγικής σημασίας θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δίνουν Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Γιούργκεν Σταρκ
Γιούργκεν Σταρκ
Από την θέση αυτή αποχώρησε ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ και ως μόνος διεκδικητής εμφανιζόταν ο συμπατριώτης του, Γεργκ Ασμουσεν, αναφέρει το δημοσίευμα.
"Το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν το καθένα από την πλευρά του ότι έχει δικαίωμα στη θέση", σύμφωνα με τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα. Μία από τις πηγές θεωρεί ότι η έκβαση της διεκδίκησης αυτής είναι ανοικτή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία προωθεί τον Μπενουά Κερέ, υφυπουργό Οικονομικών, λαμπρό οικονομολόγο, ο οποίος ορίσθηκε την περασμένη εβδομάδα μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να καταλάβει τη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος παραιτήθηκε.
Ο διορισμός του έδωσε έναυσμα για τη διεκδίκηση της κενής θέσης που άφησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο την παραίτησή του λόγω της διαφωνίας του με την γραμμή που ακολουθεί η ΕΚΤ την οποία θεωρούσε υπερβολικά χαλαρή. Το Βερολίνο προώθησε αμέσως την υποψηφιότητα του Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος τότε ήταν χωρίς αντίπαλο.
Η πλήρωση της θέσης του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ είναι στρατηγικής σημασίας, τη στιγμή μάλιστα που η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στην κρίση στην ευρωζώνη.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει το ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό, ενώ η Γαλλία θα ήθελε την παρέμβασή της για την ανάσχεση της κρίσης που συνεχώς επεκτείνεται

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63575921

No comments: