28.11.11

Η υποβάθμιση του Βελγίου από την S&P άνοιξε το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τον τερματισμό της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στο Βέλγιο φαίνεται να σηματοδοτεί η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2012. Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Μόλις ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της χώρας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις επί του προϋπολογισμού και να καταλήξουν σε συμφωνία ει δυνατόν πριν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα.

Η έκκληση του Λετέρμ εισακούστηκε και οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε περικοπές ύψους 10% (11,3 δισ. ευρώ).

«Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία ορόσημο για τον σχηματισμό κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ελιο ντι Ρούπο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές ανέπτυξαν σχέδια προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη ώς το 2014 και συμφώνησαν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και των συντάξεων».

Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' χαιρέτισε τη συμφωνία και ζήτησε από τον γαλλόφωνο σοσιαλιστή Ντι Ρούπο να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πολιτική κρίση έχει αφήσει το Βέλγιο με υπηρεσιακή κυβέρνηση επί 17 μήνες, χρονικό διάστημα-ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231139514

No comments: