30.11.11

Reuters: «Στον προθάλαμο του ΔΝΤ Ιταλία και Ισπανία»

Η Ιταλία έχει προκαταρκτικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για χρηματοδοτική βοήθεια, πιθανόν συγχρηματοδοτημένη απ’ τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, χωρίς όμως ακόμα να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο επικαλείται διάφορες πηγές και μεταδίδει πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιοδήποτε επίσημο αίτημα πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Μάριο Μόντι στις 5 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα μία ανώτατη πηγή φέρεται να αποκάλυψε στο Reuters πως οι συζητήσεις με το ΔΝΤ κρατάνε εδώ και εβδομάδες και ότι έχουν επιταχυνθεί απ’ την περασμένη Πέμπτη, όταν η Γερμανία ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει απευθείας τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters το πακέτο το οποίο συζητείται με το ΔΝΤ φθάνει τα 400 δισ ευρώ.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ πάντως έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη.

Την ίδια ώρα χρηματοδοτική βοήθεια φέρεται να αναζητά και η Ισπανία σύμφωνα με πηγές στο Λαϊκό Κόμμα, που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές. Τις πληροφορίες αυτές έχουν διαψεύσει τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και το κόμμα των σοσιαλιστών.

Πηγή του πρακτορείου απ’ το ΔΝΤ αναφέρει ότι το Ταμείο θέλει να έρθει σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση της χώρας αμέσως μόλις σχηματιστεί το οικονομικό επιτελείο της.

Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ζητήσουν απ’ το ΔΝΤ μεγαλύτερη χρηματοδοτική βοήθεια.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=103960

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν διεξάγει συνομιλίες με την Ιταλία ούτε με την Ισπανία για το ενδεχόμενο να τους χορηγήσει δάνεια με ειδικές συμβάσεις.
«Το ΔΝΤ επιθυμεί να επαναβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με τις Ιταλικές ούτε με τις Ισπανικές μορφές σχετικά με οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση από το ΔΝΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.
Αξιωματούχοι κρατών-μελών της ευρωζώνης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, καθώς οι προσπάθειες να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) αποδεικνύονται ανεπαρκείς και εντείνονται οι ανησυχίες για την δυνατότητα της Ρώμης και της Μαδρίτης να αντεπεξέλθουν στην κρίση χρέους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2100212

________________________________

νομίζω ότι είναι η 2η φορά σε μια εβδομάδα
στις πόσες;

No comments: