30.11.11

Ράιχενμπαχ: Μέλημά μας η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη

Η επάνοδος σε τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι βασικό μέλημα του Χερτς Ράιχενμπαχ, Επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από δήλωση του ιδίου κατά τη συνάντησή του με τους Έλληνες περιφερειάρχες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη της ρευστότητας που αποτεί εμπόδιο για την όποια αναπτυξιακή προοπτική.

Η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας, ανέφερε.

Με δεδομένα μάλιστα τα προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη, και την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι είναι δύσκολη η εισροή πόρων που θα αύξανε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τις προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας και για το 2012, τονίζοντας πως «μακροοικονομική διάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική».

Η πραγματική οικονομία δεν έχει πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είπε, για να τονίσει εκ νέου στη λήξη της παρέμβασής του ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία».

Αναφέρθηκε ακόμη στα «εργαλεία» που υπάρχουν για δοθεί τόνωση στη ρευστότητα, αναφέροντας δύο από αυτά: τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυτές που περιμένουν έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, οποίος όπως είπε έκανε διπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν κρίση και έδωσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των Ιρλανδών και των Πορτογάλων, οι οποίοι έχασαν το 7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και τον Ισπανών με απώλειες 5%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 14%. Οι Έλληνες έκαναν διπλάσιες θυσίες σε σχέση με τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς και σχεδόν τριπλάσιες από τους Ισπανούς είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στο διπλό ρόλο της «Ομάδας Δράσης», πρώτον ως συμβούλου στην εφαρμογή και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και δεύτερον στη βοήθεια που προσφέρει για την προσαρμογή ως προς τις απαιτήσεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και τρόικας.

Δεν απέκλεισε να τεθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, κάποια υποστηρικτικά μέτρα.

Απευθυνόμενος προς τους περιφερειάρχες, και κατόπιν της επιθυμίας τους για τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα στις περιφέρειες τους, ο κ. Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε να εξετάσει πώς αυτή η τεχνική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην πράξη.

Τόνισε ιδιαίτερα πως η ομάδα του θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειάρχες στην εξασφάλιση αδειών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στις περιοχές τους.

Τα δύο αυτά προβλήματα τέθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση, ως πολύ σημαντικά, από τους ίδιους τους περιφερειάρχες.

Καταλήγοντας, έθεσε τη μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνέχεια οι Έλληνες περιφερειάρχες και οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών είχαν
Συναντήσεις εργασίας με τους Ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά (Αντιπρόεδρος ΕΚ), Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ΚΟ ΝΔ στο ΕΚ), Μαριλένα Κοππά (Επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ) και Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Αντιπρόεδρος ΕΚ).

Προηγήθηκε ανάλογη συνάντηση-συζήτηση με τους ευρωβουλευτές, Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Παπαστάμκο αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2014-2020 και την ευρωβουλευτή Συλβάνα Ράπτη για θέματα Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς.

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Σταυρακάκης και ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γ.Χατζημαρκάκης, με την πρωτοβουλία των οποίων πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των περιφερειαρχών στις έδρες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περιφερειάρχες βρέθηκαν στις Βρυξέλλες και στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να έχουν μια πρώτη ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από τα κοινοτικά πρόγραμματα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432675&h1=true

No comments: