25.11.11

Επιτόκια – ρεκόρ πλήρωσε η Ιταλία για να αντλήσει 10 δισ. ευρώ

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχτηκαν οι αποδόσεις στη σημερινή δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων της Ιταλίας, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών της χώρας κατάφερε να αντλήσει το μέγιστο ζητούμενο ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το ιταλικό ΥΠΟΙΚ άντλησε 8 δισ. ευρώ από την πώληση εξάμηνων εντόκων, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη στο 6,504% έναντι του 3,535% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Οκτωβρίου. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,47, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 30η Νοεμβρίου του 2011.

Παράλληλα, η Ιταλία άντλησε επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ομόλογα 2ετους διάρκειας με μηδενικό κουπόνι. Το επιτόκιο ανήλθε στο 7,814% από το 4,628% που ήταν στη δημοπρασία του Οκτωβρίου, ενώ ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,59. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 30η Νοεμβρίου του 2011.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση ΕΚΤ

Σε νέες αγορές ιταλικών ομολόγων προχώρησε την Παρασκευή η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ φέρεται να προχώρησε σε αγορά «μικρών ποσοτήτων» ιταλικών ομολόγων πριν την δημοπρασία, σύμφωνα με μαρτυρία trader με γνώση των συναλλαγών.

Οι αγορές ιταλικών ομολόγων συνεχίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, καθώς οι αποδόσεις εκτινάχτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.


Ξανά πάνω από τις 500 μ.β. το ιταλικό spread μετά τη δημοπρασία

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάσσονται την Παρασκευή οι αποδόσεις των 5ετών και 2ετών ιταλικών ομολόγων μετά τα επιτόκια ρεκόρ που σημειώθηκαν στη σημερινή δημοπρασία.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται γύρω από την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μετά και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη λήψη αποφασιστικής δράσης στη χθεσινή συνάντηση Merkel –Sarkozy -Monti.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε για άλλη μια φορά την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ανακοινώθηκε ότι δεν θα προβληθούν απαιτήσεις προς την ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της.

Στη σημερινή δημοπρασία ιταλικών τίτλων σημειώθηκαν επιτόκια ρεκόρ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας κατάφερε να αντλήσει το μέγιστο ζητούμενο ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, το ιταλικό spread ξεπέρασε και πάλι το ψυχολογικό όριο των 500 μ.β. στις 509 μ.β., ενισχυμένο κατά 18,23 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις διετών και πενταετών τίτλων της χώρας στο 7,70% και 7,80%, αντίστοιχα.

Μικτές και ηπιότερες μεταβολές εμφανίζουν αυτή την ώρα τα spreads της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αντί οτυ γερμανικού und υποχωρεί κατά 5,86 μ.β. στις 2.762 μ.β. Σταθεροποιητικά στις 596 μ.β. το ιρλανδικό spread, ενώ ανοδικά στις 1.007 μ.β. (+10.89 μ.β.) και 44 μ.β. (+5,94 μ.β.), αντίστοιχα, διαμορφώνονται τα τα spreads Πορτογαλίας και Ισπανίας.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1339779

___________________________________


μπορεί ούτε η Ελλάς να μην έχει πληρώσει τέτοιο νούμερο ;)
η Ελλάς έφτασε στο 6.61% 26 εβδομάδων στις 14-Ιουλ-2009
http://www.pdma.gr/(S(ecm2eyuzogyaymb5aep2zu55))/ODDHX/NewPage.aspx?pagenb=530

No comments: