29.11.11

Κινδυνεύει το «ΑΑΑ» της Γαλλίας από την Standard & Poor's

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's είναι πιθανό να θέσει τις προσεχείς ημέρες τη διαβάθμιση «ΑΑΑ» της Γαλλίας σε αρνητική προοπτική, έναντι σταθερής που είναι σήμερα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας La Tribune που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται. Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch διατηρεί την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τις ΗΠΑ, αλλά αναθεωρεί τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές.

«Δεν σχολιάζουμε τις φήμες της αγοράς που αφορούν τους βαθμούς αξιολόγησής μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δηλώνει ότι η ανακοίνωση της αλλαγής στην αξιολόγηση της προοπτικής της Γαλλίας «επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους».

Αλλη πηγή, που χαρακτηρίζεται «διπλωματική», δηλώνει ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο οίκος παραδέχθηκε πως ανακοίνωσε «από σφάλμα»  ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υποβαθμίστηκε, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία βρίσκεται  στη βαθμίδα AAA και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Moody's και Fitch.

H Moody's ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι δίνει προθεσμία τριών μηνών για να εκτιμήσει εάν η σταθερή προοπτική εξακολουθεί να ισχύει για την αξιολόγηση της Γαλλίας. 

Η μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική από την Standard and Poor's θα σήμαινε ότι ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη Γαλλία μεσοπρόθεσμα, σε μία περίοδο από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4676624

No comments: