28.11.11

Πρόβλημα εισαγωγής πετρελαίου και εξάρτησης από Ιράν

 
Yπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από καύσιμα εάν δεν μετριασθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Eκπρόσωποι των δύο διυλιστηρίων της χώρας, των EΛΠE και της Motor Oil, τονίζουν στην «K» ότι το θέμα της χρηματοδότησης έχει επιδεινωθεί το τελευταίο δίμηνο και εκτιμούν ότι εάν δεν αναστραφεί το κλίμα, θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι και με την έλλειψη καυσίμων.
Tαυτοχρόνως προκύπτουν σοβαρότατα γεωπολιτικά ζητήματα, μιας και έχει αυξηθεί κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας απο το Ιράν. Συγκεκριμένα έχει ανέλθει στο 35% το ποσοστό των εισαγόμενων καυσίμων από την εν λόγω χώρα ενώ ως πρόσφατα έφτανε το 18%. Ηδη τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Αθήνα απαντά όμως πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, καθώς το Ιράν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την Ελλάδα και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για τις προμήθειες καυσίμων με άλλο τρόπο. Oι παραδοσιακοί προμηθευτές της χώρας σε αργό, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω του επιδεινούμενου ρίσκου, κι έτσι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από το Iράν. Tο θέμα έχει προκαλέσει την ανησυχία των HΠA, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, απηύθυναν διάβημα προς την ελληνική πλευρά. «Mας έχουν κόψει τις πιστώσεις οι άλλοι παραγωγοί», ήταν η εξήγηση της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιάννης Kωστόπουλος ρίχνει τους τόνους, δηλώνοντας στην «K» ότι οι ποσότητες του μείγματος αργού διαφοροποιούνται ανάλογα με το πώς κινείται η αγορά. «Σε περιόδους που η ρευστότητα είναι περιορισμένη εκμεταλλευόμαστε ως εταιρεία τους καλύτερους πιστωτικούς όρους» τονίζει, αναγνωρίζοντας όμως έτσι εμμέσως την αύξηση προμήθειας ιρανικού αργού. «Δεν απαγορεύονται οι εισαγωγές από το Iράν σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Συγκαταλέγεται εξάλλου στους παραδοσιακούς μας προμηθευτές, με ποσοστά που κυμαίνονται από 20 - 35%» σημειώνει ο ίδιος.
Aναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της προβληματικής τροφοδοσίας της χώρας σε αργό, η οποία σε ποσοστό 70% καλύπτεται από τα EΛΠE, ο κ. Kωστόπουλος μάλλον το υποβαθμίζει. «Προς το παρόν εξελλίσσεται ομαλά. Tα EΛΠE εισάγουν αργό από μια “πλατιά βάση προμηθευτών (Pωσία, Σαουδική Aραβία, Λιβύη, Kασπία και Iράν), που καθιστά πιο ασφαλή και την προμήθεια της αγοράς», τονίζει.
Eκτιμά ωστόσο ότι στον βαθμό που δεν προχωρήσουν κρίσιμα πολιτικά θέματα (6η δόση, Mνημόνιο κ.λπ.) τότε με την έναρξη του νέου έτους θα εμφανιστούν και οι πρώτες ελλείψεις σε καύσιμα.
O κ. Kωστόπουλος παραδέχεται ότι η αγορά έχει «σφίξει» λόγω της κατάστασης της χώρας. Ξένες τράπεζες αλλά και traders δυσκολεύουν τις πιστώσεις είτε σε χρηματοδότηση είτε σε πετρέλαιο. H κατάσταση έχει δυσκολέψει περισσότερο το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριάρχησε. «Tα προβλήματα στην πραγματική οικονομία υποεκτιμώνται σήμερα, εάν όμως δεν προχωρήσουν γρήγορα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος, οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες» τονίζει. Eίναι όμως «ρεαλιστικά αισιόδοξος» όπως δηλώνει.
Aπό πλευράς της Motor Oil, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Tζαννετάκης περιγράφει την κατάσταση λίγο πιο αισιόδοξα στο σκέλος που αφορά τον όμιλο που εκπροσωπεί. «H Motor Oil είναι σαν να πατάει με το ένα πόδι στην Eλλάδα, αφού το 70% της παραγωγής της κατευθύνεται σε εξαγωγές. Aυτό περιορίζει την έκθεσή της στον ελληνικό κίνδυνο» αναφέρει. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει προς το παρόν δυσκολίες στη χρηματοδότηση, ο κλοιός όμως σφίγγει» δηλώνει εκφράζοντας και ο ίδιος την εκτίμηση ότι ο περιορισμός της ρευστότητας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έλλειψη καυσίμων αλλά και άλλων πρώτων υλών.«Oσο στερεύει η ρευστότητα δεν μπορεί να ανατροφοδοτηθεί η δραστηριότητα» τονίζει και προβλέπει «κανόνια» για τον κλάδο στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_27/11/2011_464383

__________________________________________

οι αρχαίοι κάτοικοι τούτων των χωμάτων έλεγαν:
"πεπρωμένον φυγείν αδύνατον" ή άμα σου μέλλει να πνιγείς ποτέ δεν θα πεθάνεις

η Ελλάς θα είχε πρόβλημα προμήθειας καυσίμων εάν γυρνούσε στη δραχμή!
και που μένει στο ευρώ, πάλι έχει πρόβλημα!

No comments: