30.11.11

Τυπώνει χρήμα στα… μουλωχτά η ΕΚΤ;

Απέτυχε να «αποστειρώσει» πλήρως τις αγορές ομολόγων της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά, τύπωσε νέο χρήμα.

Κατά τη συνήθη της πρακτική, η ΕΚΤ αφαιρεί από την αγορά ποσό ίδιο με εκείνο που φέρνει στο σύστημα, μέσω των αγορών ομολόγων. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις του αμφιλεγόμενου προγράμματος των παρεμβάσεών της στις δευτερογενείς αγορές. Και όλα αυτά, την ώρα που τόσο το Βερολίνο όσο και η ίδια η ΕΚΤ επιμένουν στο στόχο της διατήρησης των τιμών και αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ιδέα για τύπωμα χρήματος.

Σήμερα, λοιπόν, η ΕΚΤ βγήκε στην αγορά για να μαζέψει καταθέσεις επτά ημερών από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να αποστειρώσει τις τελευταίες αγορές ομολόγων.

Όμως, κατάφερε να αντλήσει μόνο 194 δισ. ευρώ, έναντι των 203,5 δισ. ευρώ που ζητούσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Η ΕΚΤ είχε αποτύχει να αντλήσει το ποσό που ζητούσε σε αντίστοιχη προσπάθεια αποστείρωσης και τον Ιούνιο του 2010.

Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη; Τίποτα σπουδαίο, εάν αποδειχθεί ένα μεμονωμένο γεγονός, εξηγεί ο Gary Jenkins της Evolution Securities. «Εάν γίνει μια τάση, τότε, προφανώς είναι κάτι πολύ σημαντικό», λέει.

Από την άλλη, βέβαια, η αποτυχία του λεγόμενου sterilization είναι ενδεικτική της κλίματος που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και της γενικότερης πιστωτικής ασφυξίας. Σε εποχές που η ρευστότητα στερεύει, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να καταθέσουν τα χρήματά τους για επτά ημέρες στην ΕΚΤ, προτιμώντας πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις (overnight), ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103923


Κίνδυνος για παγκόσμια πιστωτική ασφυξία από την κρίση χρέους
«Παγώνει» η διατραπεζική αγορά στην Ευρωζώνη με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια. Χθες, η ΕΚΤ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει εβδομαδιαίες καταθέσεις ισόποσες με τα 203,5 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της περιφερειακής Ευρωζώνης, που διατηρεί από το 2010, με στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις στις αγορές χρέους.
Ογδόντα πέντε εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης τοποθέτησαν μόνο 194,2 δισ. ευρώ στις εβδομαδιαίες καταθέσεις της ΕΚΤ με επιτόκιο 0,62%. Φαίνεται πως προτιμούν για λόγους ρευστότητας τις καταθέσεις overnight, παρά το χαμηλότερο επιτόκιο του 0,5%. Σε έκθεση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. διατυπώνονται φόβοι για τις επιπτώσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων και στην πραγματική οικονομία από την τάση των τραπεζών να μειώνουν δραματικά την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα ή να διαθέτουν σε πώληση περιουσιακά στοιχεία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/11/2011_464604

Ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν ρευστό
«Παγώνουν» τη διατραπεζική αγορά η απειλή της Moody’s και τα αυστηρά τεστ κοπώσεως
Bloomberg, Reuters
Παγώνει η διατραπεζική αγορά στην Ευρωζώνη, με σοβαρούς κινδύνους μετακύλισης αυτού του κλίματος στην πραγματική οικονομία, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο επίκεντρο των χθεσινών εξελίξεων βρέθηκε η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προσελκύσει στη χθεσινή προσφορά εβδομαδιαίων καταθέσεων το αιτούμενο ποσό για την «αποστείρωση» του τραπεζικού συστήματος από υπερβάλλουσα ρευστότητα.
Παράλληλα, οι τράπεζες που καταφεύγουν στην ΕΚΤ για να δανειστούν ρευστό, φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με περισσότερα εμπόδια μετά τη νέα προειδοποίηση της Moody’s.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης (senior debt) που έχουν εκδώσει 87 ευρωπαϊκές τράπεζες, δυσχεραίνοντας έτσι τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν ως ενέχυρα για να εξασφαλίσουν τακτικές πιστώσεις από την ΕΚΤ. Στη λίστα της Moody’s περιλαμβάνονται οι Unicredit, BNP Paribas, Societe Generale, Santander και Dexia. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ από τις αρχές Νοεμβρίου, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στη Βιέννη και τη Ρώμη, πρωτεύουσες δύο κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που τελευταία έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών.
Ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο όσο σήμερα πόσο αλληλένδετες είναι η κρίση χρέους και ρευστότητας στην Ευρωζώνη. Σε έκθεση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. διατυπώνονται φόβοι για τις επιπτώσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων και την πραγματική οικονομία από την τάση των τραπεζών να μειώνουν δραματικά την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα ή να διαθέτουν σε πώληση περιουσιακά στοιχεία. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας της Ε.Ε. Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντοχής για καθεμιά από τις 70 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα πρέπει να ενισχύσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 9%.
Η ΕΒΑ θα αναμένει μέχρι να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, κατά πάσα πιθανότητα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της ΕΒΑ, 70 ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν 106 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τον δείκτη Tier 1 στο 9%. Τα τεστ αντοχής κρίνονται αναγκαία για να αποσαφηνιστεί η φερεγγυότητα των τραπεζών. Ωστόσο, κάτω από την υφιστάμενη κρίση χρέους, οικονομικοί αναλυτές έχουν σχολιάσει ότι το κλίμα επιδεινώθηκε, διότι οι τράπεζες έσπευσαν να «ελαφρύνουν» τους ισολογισμούς τους από κρατικά ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, εντείνοντας τους κραδασμούς στις αγορές. Οι επιπτώσεις της διπλής κρίσης έγιναν αισθητές ακόμη και στο καταφύγιο καταθέσεων της ΕΚΤ. Χθες, η ΕΚΤ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει εβδομαδιαίες καταθέσεις ισόποσες με τα 203,5 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της περιφερειακής Ευρωζώνης, που διατηρεί από το 2010, με στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις στις αγορές χρέους. Ογδόντα πέντε εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης τοποθέτησαν μόνον 194,2 δισ. ευρώ στις εβδομαδιαίες καταθέσεις της ΕΚΤ με επιτόκιο 0,62%. Φαίνεται πως προτιμούν για λόγους ρευστότητας τις καταθέσεις overnight, παρά το χαμηλότερο επιτόκιο του 0,5%. Σε αυτή τη φάση της κρίσης, ερωτήματα εγείρονται για μια παρατεταμένη ανεπάρκεια στη ρευστότητα του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί εντέλει να αποφασίσει να τυπώσει χρήμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/11/2011_464578

No comments: