28.11.11

ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας.
Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013.
«Οι κίνδυνοι για το outlook είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί», αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».
Εξαιρουμένου του οφέλους από το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει από 9% του ΑΕΠ φέτος σε 7% το 2012 και 5,3% το 2013.
«Η τεράστια προσαρμογή που απαιτείται για να ανακοπούν και να αντιστραφούν οι αυξήσεις στο υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ δεν αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ελλάδα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, καλώντας τη χώρα να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες της αντί να αυξήσει και άλλο τους φόρους, προκειμένου να μην πληγεί η ανάκαμψη.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για «αποφασιστική αντιμετώπιση» της φοροδιαφυγής προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2098985

_____________________________________________

σα να ήρθαμε στα ίσα μας
εννοείται πως θα είναι κάπως χειρότερα τα πράγματα

No comments: