Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων για να “αναγκάσει τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο PSI να συμφωνήσουν με τους νέους όρους ανταλλαγής και τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστωτές” αναφέρει το Reuters σε μία είδηση βόμβα που αν ισχύει σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτέλους κάνει χρήση του κρυφού διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας για το χρέος της, του μοναδικού, ίσως, που της έχει απομείνει.
Η ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων ξεκινά από το πολυσέλιδο άρθρο φωτιά "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της" του χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή κ. Πάνου Παναγιώτου το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2010 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ ως αποκλειστικότητα και στη συνέχεια επαναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα ΜΜΕ. Σε αυτό το άρθρο / έρευνα, ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε μεταφρασμένη έκθεση του πανεπιστημίου Duke και αμερικανικής νομικής εταιρίας ειδικής στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους καθώς και μία μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, ο συνδυασμός των οποίων οδηγούσε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό νομικό πλεονέκτημα στα χέρια της καθώς το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο και αυτό συνεπάγεται πως, μεταξύ άλλων, μπορεί μονομερώς να επηρεάσει αποφασιστικά την έκβαση μιας αναδιάρθρωσης χρέους.
Το συγκεκριμένο άρθρο / μελέτη καθώς και ο φάκελος των στοιχείων που το συνόδευε γνωστοποιήθηκαν με τη βοήθεια καταξιωμένων δημοσιογράφων στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Πρόεδρο της ο οποίος και αναγνώρισε αμέσως τη σημασία του και ταυτόχρονα και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Αύγουστος – Δεκέμβριος 2010
Ακολουθούν νέα σχετικά άρθρα από τον κύριο Παναγιώτου με έμφαση στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και στο πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση.
Απρίλιος 2011
Τα άρθρα με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων μπαίνουν στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” των εκδόσεων Λιβάνη.
Ιούλιος 2011
Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφωνεί στο PSI του 21% και διεθνή ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι New York Times) αναφέρουν πως όρος της συμφωνίας ήταν η αποδοχή της μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε βρετανικό. Αυτό σήμαινε (αν ισχύει) την παραχώρηση του μεγαλύτερου και μοναδικού, ίσως, διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στη Βουλή και χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη σημασία του.
Αύγουστος 2011
Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση προσλαμβάνει την αμερικανική νομική εταιρία που είχε αναφερθεί στο άρθρο του κ. Παναγιώτου, "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της". Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσέλαβε τη συγκεκριμένη εταιρία, ειδική στις αναδιαρθρώσεις χρέους, για να διαπραγματευτεί τους όρους του PSI αλλά και πιθανόν ως σύμβουλο για ένα δεύτερο και μεγαλύτερο PSI το οποίο φαινόταν ως αναπόφευκτο.
Σεπτέμβριος 2011
Το Σεπτέμβριο του 2011 η συμφωνία για το PSI ακυρώνεται και το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σώζεται.
Οκτώβριος 2011
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στο PSI+ με κούρεμα 50%. Την επομένη της συμφωνίας, στις 27 Οκτωβρίου το XrimaNews.gr δημοσιεύει άρθρο του κ. Παναγιώτου με τίτλο "Eλληνικό το δώρο της Μέρκελ στους τραπεζίτες για το κούρεμα;" στο οποίο αποκαλύπτεται ότι (σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD) η Μέρκελ έπεισε τους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα της τάξης του 50% συμφωνώντας στην αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επιβεβαιωτικά της συμφωνίας δημοσιεύματα και από τη Wall Street Journal.
Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Παναγιώτου "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" όπου στο τέλος γίνεται έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να το παραχωρήσει στους τραπεζίτες.
Την ίδια ημέρα ξεκινά μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και πίεσης στην κυβέρνηση από μία σειρά site που αναπαράγουν το άρθρο. Μέσα σε αυτά το TVXS.gr, το Sofokleous10.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο ιστότοπος της αλλά και μεγάλα μπλογκς και χιλιάδες αναγνώστες που μεταφέρουν το μήνυμα μέσω facebook και twitter. Το άρθρο "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" αναπαράγεται σε ολόκληρο το ελληνικό διαδίκτυο.
Νοέμβριος 2011
Το θέμα φτάνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ με διαδοχικές συνεντεύξεις του κυρίου Παναγιώτου γι' αυτό.
Στην έκκληση του κυρίου Παναγιώτου ανταποκρίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (τον διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο) που επικοινωνεί με το XrimaNews.gr για να ζητήσει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και έρχεται σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτου.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κύριος Κουρουμπλής καταθέτει στη Βουλή την πρώτη επίκαιρη ερώτηση για το δίκαιο των ομολόγων και ζητά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Βενιζέλου η οποία καθυστερεί και τελικά δεν δίνεται (μέχρι στιγμής). Γίνεται, έτσι, ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις στις επόμενες ημέρες και σε αυτό πλέον αναφέρονται δημοσιογράφοι και κανάλια σε όλη τη χώρα.
Ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Κουρουμπλή στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όπου ο βουλευτής επανέρχεται ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για το θέμα. Γίνεται έτσι και ο πρώτος βουλευτής που θίγει το θέμα στη Βουλή και ενημερώνει επίσημα τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα ο κύριος Κουρουμπλής επικοινωνεί με βουλευτές προσπαθώντας να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το θέμα τονίζοντας τη μέγιστη σημασία του για την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το XrimaNews.gr αποκαλύπτει στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση φέρεται πως είχε παραχωρήσει κρυφά το δικαίωμα μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό στη συμφωνία του PSI του 21% με πηγές διεθνή δημοσιεύματα.
Η πίεση στην κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων μεγαλώνει.
Στις 19 Νοεμβρίου δημοσιεύονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να διαφωνεί!
Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται ένα από τα κυρίαρχα στην Ελλάδα παρόλο που πολλά ΜΜΕ αποφεύγουν προκλητικά να αναφερθούν σε αυτό.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τόσο δυνατό όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αν και πώς θα αποπληρωθούν τα CDS όσων ομολογιούχων αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+ με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%.
Στις 22 Νοεμβρίου στο θέμα επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κύριος Τσίπρας. Γίνεται έτσι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος που αναφέρεται στο δίκαιο το ελληνικών ομολόγων και στη μεγάλη σημασία του για την Ελλάδα.
Ακολουθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κυρίου Λαφαζάνη. Πλέον, η κυβέρνηση έχει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα του δικαίου των ομολόγων αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει απάντηση.
Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας γίνεται ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνεργασίας το πρώτο στέλεχος της ΝΔ αλλά και ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της κρίσης που αναφέρεται στη Βουλή στο θέμα του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα της συμφωνίας για το PSI+ . «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουρμούρας
Την ίδια ημέρα, το Reuters αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων για να “αναγκάσει τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο PSI να συμφωνήσουν με τους νέους όρους ανταλλαγής και τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστωτές” σε μία είδηση βόμβα που αν ισχύει σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτέλους κάνει χρήση του κρυφού διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας για το χρέος της.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση ώστε να μη χαθεί το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και να μην παραδοθεί στους δανειστές της χώρας. Διαδώστε αυτό το μήνυμα παντού και πιέστε τους βουλευτές που γνωρίζετε και ίσως ψηφίσατε να τονίσουν πως δεν πρέπει να δοθεί στους δανειστές το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων. Αν το δίκαιο μετατραπεί από το ελληνικό στο βρετανικό θα πρόκειται για μία εθνική καταστροφή. Αν όμως διατηρηθεί στο ελληνικό, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη της Ελλάδας απέναντι στο ισχυρότερο λόμπι του κόσμου, αυτό των διεθνών τραπεζών.
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/20710-h-kybernhsh-xrhsimopoiei-to-dikaio-twn-ellhnikwn-omologwn-gia-na-eksanagkasei-tis-trapezes-se-symfwnia
____________________________________________
το θέμα είναι σημαντικό
θα ήταν όμως λιγότερο σημαντικό εάν γινόταν κούρεμα 75%
Αν αυτό ισχύει, τότε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου και ιδιαίτερα αν καταφέρουν να διατηρήρουν το δίκαιο των ομολόγων ως έχει, δηλαδή ελληνικό και να αρνηθούν τη μετατροπή του στο αγλλικό, όπως ζητούν οι τραπεζίτες για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους, θα πρόκειται για μία εξαιρετική επιτυχία. Στην αντίθετη περίπτωση ωστόσο, θα πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα.
Το χρονικό της ανάδειξης του καυτού θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων
Ιούλιος 2010Η ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων ξεκινά από το πολυσέλιδο άρθρο φωτιά "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της" του χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή κ. Πάνου Παναγιώτου το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2010 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ ως αποκλειστικότητα και στη συνέχεια επαναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα ΜΜΕ. Σε αυτό το άρθρο / έρευνα, ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε μεταφρασμένη έκθεση του πανεπιστημίου Duke και αμερικανικής νομικής εταιρίας ειδικής στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους καθώς και μία μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, ο συνδυασμός των οποίων οδηγούσε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό νομικό πλεονέκτημα στα χέρια της καθώς το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο και αυτό συνεπάγεται πως, μεταξύ άλλων, μπορεί μονομερώς να επηρεάσει αποφασιστικά την έκβαση μιας αναδιάρθρωσης χρέους.
Το συγκεκριμένο άρθρο / μελέτη καθώς και ο φάκελος των στοιχείων που το συνόδευε γνωστοποιήθηκαν με τη βοήθεια καταξιωμένων δημοσιογράφων στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Πρόεδρο της ο οποίος και αναγνώρισε αμέσως τη σημασία του και ταυτόχρονα και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Αύγουστος – Δεκέμβριος 2010
Ακολουθούν νέα σχετικά άρθρα από τον κύριο Παναγιώτου με έμφαση στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και στο πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση.
Απρίλιος 2011
Τα άρθρα με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων μπαίνουν στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” των εκδόσεων Λιβάνη.
Ιούλιος 2011
Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφωνεί στο PSI του 21% και διεθνή ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι New York Times) αναφέρουν πως όρος της συμφωνίας ήταν η αποδοχή της μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε βρετανικό. Αυτό σήμαινε (αν ισχύει) την παραχώρηση του μεγαλύτερου και μοναδικού, ίσως, διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στη Βουλή και χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη σημασία του.
Αύγουστος 2011
Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση προσλαμβάνει την αμερικανική νομική εταιρία που είχε αναφερθεί στο άρθρο του κ. Παναγιώτου, "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της". Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσέλαβε τη συγκεκριμένη εταιρία, ειδική στις αναδιαρθρώσεις χρέους, για να διαπραγματευτεί τους όρους του PSI αλλά και πιθανόν ως σύμβουλο για ένα δεύτερο και μεγαλύτερο PSI το οποίο φαινόταν ως αναπόφευκτο.
Σεπτέμβριος 2011
Το Σεπτέμβριο του 2011 η συμφωνία για το PSI ακυρώνεται και το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σώζεται.
Οκτώβριος 2011
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στο PSI+ με κούρεμα 50%. Την επομένη της συμφωνίας, στις 27 Οκτωβρίου το XrimaNews.gr δημοσιεύει άρθρο του κ. Παναγιώτου με τίτλο "Eλληνικό το δώρο της Μέρκελ στους τραπεζίτες για το κούρεμα;" στο οποίο αποκαλύπτεται ότι (σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD) η Μέρκελ έπεισε τους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα της τάξης του 50% συμφωνώντας στην αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επιβεβαιωτικά της συμφωνίας δημοσιεύματα και από τη Wall Street Journal.
Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Παναγιώτου "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" όπου στο τέλος γίνεται έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να το παραχωρήσει στους τραπεζίτες.
Την ίδια ημέρα ξεκινά μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και πίεσης στην κυβέρνηση από μία σειρά site που αναπαράγουν το άρθρο. Μέσα σε αυτά το TVXS.gr, το Sofokleous10.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο ιστότοπος της αλλά και μεγάλα μπλογκς και χιλιάδες αναγνώστες που μεταφέρουν το μήνυμα μέσω facebook και twitter. Το άρθρο "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" αναπαράγεται σε ολόκληρο το ελληνικό διαδίκτυο.
Νοέμβριος 2011
Το θέμα φτάνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ με διαδοχικές συνεντεύξεις του κυρίου Παναγιώτου γι' αυτό.
Στην έκκληση του κυρίου Παναγιώτου ανταποκρίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (τον διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο) που επικοινωνεί με το XrimaNews.gr για να ζητήσει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και έρχεται σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτου.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κύριος Κουρουμπλής καταθέτει στη Βουλή την πρώτη επίκαιρη ερώτηση για το δίκαιο των ομολόγων και ζητά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Βενιζέλου η οποία καθυστερεί και τελικά δεν δίνεται (μέχρι στιγμής). Γίνεται, έτσι, ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις στις επόμενες ημέρες και σε αυτό πλέον αναφέρονται δημοσιογράφοι και κανάλια σε όλη τη χώρα.
Ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Κουρουμπλή στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όπου ο βουλευτής επανέρχεται ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για το θέμα. Γίνεται έτσι και ο πρώτος βουλευτής που θίγει το θέμα στη Βουλή και ενημερώνει επίσημα τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα ο κύριος Κουρουμπλής επικοινωνεί με βουλευτές προσπαθώντας να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το θέμα τονίζοντας τη μέγιστη σημασία του για την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το XrimaNews.gr αποκαλύπτει στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση φέρεται πως είχε παραχωρήσει κρυφά το δικαίωμα μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό στη συμφωνία του PSI του 21% με πηγές διεθνή δημοσιεύματα.
Η πίεση στην κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων μεγαλώνει.
Στις 19 Νοεμβρίου δημοσιεύονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να διαφωνεί!
Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται ένα από τα κυρίαρχα στην Ελλάδα παρόλο που πολλά ΜΜΕ αποφεύγουν προκλητικά να αναφερθούν σε αυτό.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τόσο δυνατό όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αν και πώς θα αποπληρωθούν τα CDS όσων ομολογιούχων αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+ με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%.
Στις 22 Νοεμβρίου στο θέμα επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κύριος Τσίπρας. Γίνεται έτσι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος που αναφέρεται στο δίκαιο το ελληνικών ομολόγων και στη μεγάλη σημασία του για την Ελλάδα.
Ακολουθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κυρίου Λαφαζάνη. Πλέον, η κυβέρνηση έχει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα του δικαίου των ομολόγων αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει απάντηση.
Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας γίνεται ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνεργασίας το πρώτο στέλεχος της ΝΔ αλλά και ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της κρίσης που αναφέρεται στη Βουλή στο θέμα του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα της συμφωνίας για το PSI+ . «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουρμούρας
Την ίδια ημέρα, το Reuters αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων για να “αναγκάσει τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο PSI να συμφωνήσουν με τους νέους όρους ανταλλαγής και τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστωτές” σε μία είδηση βόμβα που αν ισχύει σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτέλους κάνει χρήση του κρυφού διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας για το χρέος της.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση ώστε να μη χαθεί το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και να μην παραδοθεί στους δανειστές της χώρας. Διαδώστε αυτό το μήνυμα παντού και πιέστε τους βουλευτές που γνωρίζετε και ίσως ψηφίσατε να τονίσουν πως δεν πρέπει να δοθεί στους δανειστές το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων. Αν το δίκαιο μετατραπεί από το ελληνικό στο βρετανικό θα πρόκειται για μία εθνική καταστροφή. Αν όμως διατηρηθεί στο ελληνικό, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη της Ελλάδας απέναντι στο ισχυρότερο λόμπι του κόσμου, αυτό των διεθνών τραπεζών.
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/20710-h-kybernhsh-xrhsimopoiei-to-dikaio-twn-ellhnikwn-omologwn-gia-na-eksanagkasei-tis-trapezes-se-symfwnia
____________________________________________
το θέμα είναι σημαντικό
θα ήταν όμως λιγότερο σημαντικό εάν γινόταν κούρεμα 75%
7 comments:
Καλά τα λέει αλλά εγώ βλέπω μια διαφορετική εικόνα από εκείνον. Το γεγονός πως από τον Αύγουστο προσλήφθηκε το δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις (θυμάμαι πως είχες ανεβάσει τότε την είδηση και την είχαμε συζητήσει) δείχνει πως η κυβέρνηση γνώριζε τη σημασία του θέματος. Η συνεργασία αποκλείεται να προέκυψε ξαφνικά, που σημαίνει πως η προσέγγιση πρέπει να είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν και το τάιμινγκ, λίγο μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το PSI, όταν δηλαδή ξεκίνησαν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις, δείχνει πως το θέμα ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης από την αρχή.
Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν το σχολιάζει δεν είναι ένδειξη πως δεν το γνωρίζει ή δεν του δίνει σημασία, το αντίθετο θα έλεγα. Αν είναι τόσο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί κινδυνεύει να το κάψει αν του δώσει μεγάλη δημοσιότητα. Όπως λες και κι εσύ, υπό προϋποθέσεις μπορεί να το παραχωρήσει συνολικά (μάλλον απίθανο) ή μερικά (πιθανότερο). Μπορεί π.χ. μια λύση όπως αυτή που είχες ανεβάσει πριν λίγες μέρες με μεγάλο κούρεμα και αντάλλαγμα μετρητά και ομόλογα πολύ μικρότερης αξίας με καλό επιτόκιο και αγγλικό δίκαιο να αξίζει τον κόπο. Δεν είναι και τρομερό, τα ομόλογα της Αργεντινής στο αγγλικό δίκαιο ήταν. Αν όμως η κυβέρνηση παραδεχθεί δημόσια τη σημασία του θέματος θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση να μην κάνει καμία παραχώρηση και αν δώσει το παραμικρό θα βγει η αντιπολίτευση στα κεραμίδια και θα αρχίσουν να κινδυνολογούν οι παπαγάλοι.
Πάντως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο Παναγιώτου (κι ας είναι δεξιός ;))
Παρεμπιπτόντως, το υπονοούμενο πως ο Μουρμούρας είχε κάποια σχέση με την χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού είναι αστείο. Ο Μουρμούρας είναι γενικά για τα μπάζα (είναι ο εμπευστής του μαγικού προγράμματος επιστροφής στην αναπτυξη και μηδενισμού του ελλείμματος σε ένα χρόνο, του περιποιημένου "λεφτά υπάρχουν" της ΝΔ δηλαδή) και η πρόσφατη παρέμβασή του ήταν προφανώς επικοινωνιακή και εντελώς απαράδεκτη.
Αμφισβήτησε τα νούμερα του προϋπολογισμού που προσυπέγραψε - αν έχει διαφωνίες από τη θέση που έχει οφείλει να τις τεκμηριώσει και να προτείνει αλλαγές, η αφυψηλού κριτική είναι για τις σελίδες των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά παράθυρα. Όταν έχεις αναλάβει μια ευθύνη οφείλεις να την τιμάς. Τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα έπρεπε να κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν είναι δυνατό να γίνει τίποτα αν κάνουν αντιπολίτευση εκ των έσω. Επιπλέον απ' όσο γνωρίζουμε δεν έχει καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Αν είχε και σχολίασε δημόσια ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τότε πρέπει να τον πετάξουν με τις κλωτσιές. Προφανώς διάβασε κι αυτός κάπου για το ζήτημα και παίζει τον υφυπουργό - σχολιαστή. Αίσχος.
Ειλικρινά, θεωρώ τον Παπανδρέου ανίκανο και την κυβέρνησή του, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, για τα μπάζα αλλά νομίζω πως θα πάω να κολλάω αφίσες του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ θα έπρεπε να μπει φυλακή για αυτά που έκανε και η επόμενη φαίνεται πως θα είναι ακόμα χειρότερη. Ο Σαμαράς έχει μαζέψει απίστευτη μαλακαρία γύρω του και έχει καταφέρει να αποξενώσει ότι αξιόλογο είχε το κόμμα.
Επίσης για το μέγεθος της μείωσης του χρέους ο Μουρμούρας έκανε λάθος (όπως, επέτρεψε μου να σου πω έκανες κι εσύ) Αυτό που δεν κατάλαβε ο (καθηγητής οικονομικών!) είναι πως η μείωση της ονομαστικής αξίας του ομολόγου μειώνει και το κουπόνι του ομολόγου, που είναι ποσοστό της εν λόγω αξίας. Επιπλέον, ανάλογα με το χρονικό σημείο και τους όρους της ανταλλαγής ο κάτοχος του ομολόγου δε χάνει μόνο το ποσό της ονομαστικής αξίας που θα πληρωνόταν στο maturity αλλά και κάποια coupon payments. Έτσι προκύπτει το συνολικό ποσό απώλειας / κέρδους και όχι με μια απλή αφαίρεση της αξίας του debt stock.
ΠΠ: δεν ήξερα ότι είναι δεξιός ;)
Μουρμουρας: ας του δώσουμε λίγο χρόνο, δεν ειναι ανάγκη να απαξιωθεί απο τη πρώτη κουβέντα
Σε σχέση μέ το χρεος, που είναι το λάθος; η απόφαση 26/10 έλεγε μείωση 50% του θεωρητικού χρέους που κατέχουν, για εξήγησε αυτό που δεν πιανω
αυτό που είμαι βέβαιος είναι ότι χρέος > 100δισ. δεν αποπληρώνεται στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τα επόμενα 10 χρόνια
Ο ΠΠ είναι προφανές οτι κλίνει προς ΝΔ. Θεωρεί δεδομένη τη γελοία άποψη που κυκλοφορεί πως η κυβέρνηση αγνοεί σημαντικά θέματα και δεν διαπραγματεύεται και είναι προφανές πως συσχετίζει το σχόλιο του Μουρμούρα με τη χρήση του επιχειρήματος (τώρα που συμμετέχει ο Μουρμούρας στην κυβέρνηση το χρησιμοποίησαν) το οποίο είναι εντελώς γελοίο. Το γεγονός οτι ουσιαστικά τώρα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα σε συνδυασμό με την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από το ΟΔΔΗΧ και την υποβάθμιση του ρόλου του Νταλάρα είναι πολύ πιθανότεροι λόγοι της διαφανόμενης σκλήρυνσης των ελληνικών θέσεων. Επιπλέον, άσχετα της πολιτικής του τοποθέτησης, νομίζω πως υπερεκτιμά την δική του συμμετοχή στο θέμα. Φαίνεται να υποννοεί πως αυτός τον ανακάλυψε και μετά από τη δική του ενημέρωση το κατάλαβαν όλοι οι υπόλοιποι και αμφιβάλλω πως αυτό είναι γεγονός.
Ο Μουρμούρας είναι μεγάλος καραγκιόζης και δε μου χρειάζεται πολύς χρόνος να το διαπιστώσω:
1. Είναι ένας από τους εμπνευστές του καταπληκτικού σχεδίου του Ζαππείου με το οποίο αν μειώσουμε 5% το φόρο στις επιχειρησεις θα μηδενίσουμε το έλλειμμα σε ένα χρόνο. Μετά από αυτό θα έπρεπε να του απαγορευτεί να ασχοληθεί με οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομική επιστήμη ξανά.
2. Ο πρόσφατος δημόσιος σχολιασμός του προϋπολογισμού ήταν απαράδεκτος για τρεις διαφορετικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι πως δεν μας είπε τίποτα χρήσιμο. Το να δηλώνεις στην Ελλάδα απαισιόδοξος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σαν να δηλώνεις απαισιόδοξος για τη νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ. Τι περιμένεις, να του δώσω εύσημα οξυδέρκειας;
Ο δεύτερος λόγος είναι πως δεν μας είπε τίποτα συγκεκριμένο. Αν πιστεύει πως θα έπρεπε να γίνουν οι υπολογισμοί σε διαφορετική βάση, με διαφορετικές παραδοχές ή με διαφορετικό σενάριο οφειλει να μας εξηγήσει τη θέση του γιατί δεν είναι απλού σχολιαστή αλλά μέλους του οικονομικού επιτελείου. Δε θέλει και πολλή σκέψη για να καταλάβεις τι κάνει: καβατζώνεται για να πει μετά "εγώ σας τα έλεγα" με μια ασαφή δήλωση, κάτι που φυσικά δε θα έκανε ποτέ αν ήταν το κόμμα του κυβέρνηση. Μικροπολιτικά καραγκιοζιλίκια.
Ο τρίτος λόγος είναι πως λόγω θέσης και κατάστασης τα μικροπολιτικά καραγκιοζιλίκια, κανόνας κατά τα άλλα στην πολιτική, δεν του επιτρέπονται. Θα στο πω με ένα παράδειγμα που είναι κοντά στη δουλειά σου. Φαντάζεσαι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εισηγμένης εταιρείας, στην αρχή μια δύσκολης χρονιάς να λέει δημόσια πως η εταιρεία δε θα πιάσει τους στόχους της χρονιάς; Τι πιστεύεις πως θα του έκαναν; το ζήτημα δεν είναι μόνο αν εσύ θεωρείς σωστό ή λάθος να ενημερώσεις τον κόσμο. Το θέμα είναι πως δεν έχεις δικαίωμα να δυσφημείς την προσπάθεια της ομάδας στην οποία συμμετέχεις όταν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις.
Τι να περιμένω λοιπόν από αυτό το μαλάκα και τους υπόλοιπους που έχουν πλαισιώσει τον ηγέτη του μεγάλου όχι-δε-βάζω-την-υπογραφή-μου-μέχρι-να-τη-βάλω; Να σώσουν τη χώρα;
Σχετικά με τα κουπόνια τώρα: Το κουπόνι είναι ποσοστό της ονομαστικής αξίας. Αν έχεις αγοράσει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ με 5% επιτόκιο και διάρκεια 10 χρόνια παίρνεις 5 ευρώ το χρόνο για δέκα χρόνια και στο τέλος 100. Αν συυμφωνήσουμε σε κούρεμα 50% και σου δώσω έν ομόλογο 50 ευρώ με 5% επιτόκιο και την ίδια διάρκεια εσύ θα πάρεις αφενός 50 ευρώ αντί εκατό στο τέλος αλλά θα παίρνεις και 2,5 ευρώ το χρόνο. Στο σύνολο το συνολικό κούρεμα είναι πάλι 50% αλλά αν εσύ έχεις ήδη εισπράξει μέρος των τόκων θα χάσεις στην πραγματικότητα λιγότερα. Αντίστοιχα, ανάλογα με τη διάρκεια και το επιτόκιο του νέου ομολόγου μπορεί να χάσεις περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό όφελος δεν είναι μια απλή αφαίρεση.
η απόφαση της 26/10 έλεγε:
"εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές"
μην ψάχνεις τι έχει ήδη πληρωθεί
Post a Comment