Η Γερμανία οδεύει σε ύφεση
(Dow Jones) – Η Γερμανία είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, όμως η συρρίκνωση είναι απίθανο να είναι εξίσου δυσμενής με αυτή που καταγράφηκε τρία χρόνια πριν, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
Η οικονομία της Γερμανίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο και θα μπορούσε να συσταλεί και στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,ανέφερε το ινστιτούτο ερευνών, γνωστό και ως DIW Berlin.
Υφέσεις συνήθως ορίζονται ως δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
«Η κρίση της Ευρωζώνης έχει συνεχώς αυξανόμενη επίδραση στην οικονομία της Γερμανίας» δήλωσε ο Ferdinand Fichtner, επικεφαλής των οικονομικών στο DIW. "Συνεπώς, δεν αποκλείουμε περαιτέρω αρνητική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2012."
Το τέταρτο τρίμηνο, η συρρίκνωση είναι πιθανό να οδηγηθεί από πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς παραγγελίες μειώνονται, ανέφερε το ινστιτούτο.
Η αβεβαιότητα που συνδέεται με την κρίση χρέους «δε θα πρέπει να επηρεάσει μόνο προσωρινά τις εξαγωγές, αλλά θα μειώσει επίσης την κατανάλωση και τις επενδύσεις σε μηχανήματα», πρόσθεσε το DIW.
Παρά την πιθανότητα ύφεσης, η Γερμανία είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σοκ παρόμοιο με αυτό που βίωσε το χειμώνα του 2008-2009, τόνισε ο Fichtner.
Οι γερμανικές εταιρείες «μπορούν να αντέξουν σην προσωρινή μείωση της ζήτησης χωρίς μεγάλης κλίμακας απολύσεις», είπε. Εάν η αβεβαιότητα επιμείνει και το επόμενο έτος, η Γερμανία μπορεί να κάνει χρήση των «διαρθρωτικών πλεονεκτημάτων» της, ώστε να επωφεληθεί από την ακόμη ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, πρόσθεσε.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1343533
Για πρώτη φορά κάτω από το 0% η απόδοση σε ομόλογα Γερμανίας
Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε για πρώτη φορά σήμερα η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διάρκειας ενός έτους, εν τω μέσω φημών πως η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδεινούμενης κρίσης χρέους.
Δημοσίευμα της Market News International μάλιστα αναφέρει πως η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια έως τις 8 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.
Ειδικότερα, η απόδοση στο μονοετές γερμανικό ομόλογο υποχώρησε κατά 13 μ.β. την Τετάρτη στο -0,05%. Την ίδια στιγμή, η τιμή για την αγορά ενός γερμανικού ομολόγου λήξεως τον Δεκέμβριο του 2012 ενισχύθηκε στα 101,075 ευρώ.
Traders ομολόγων εξηγούν στο Capital.gr ότι οι επενδυτές που επιλέγουν αυτούς τους τίτλους με άλλα λόγια είναι διατεθειμένοι να χάσουν εις γνώσιν τους, και όχι γιατί φταίει η αγορά, μόνο και μόνο για να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ομόλογα.
“Είναι ένα παράδοξο αλλά προσωρινό φαινόμενο”, σημειώνουν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν ότι αντικατοπτρίζει την τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Ο προσωρινός χαρακτήρας του φαινομένου συνεπάγεται ότι η αγορά από μόνη της στη συνέχεια “διορθώνει” το παράδοξο και επανέρχεται σε πιο φυσιολογικές αποδόσεις.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που οδήγησαν σε αρνητικές αποδόσεις: «ο ένας είναι η κρίση χρέους και ο άλλος είναι η πολιτική της ΕΚΤ», σχολίασε ο John Davies, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της WestLB AG στο Λονδίνο.
Η αρνητική απόδοση στους μονοετείς τίτλους σημαίνει «πως είσαι πρόθυμος να αναλάβεις μια χασούρα στην τιμή προκειμένου να έχεις την ασφάλεια της κατοχής γερμανικών ομολόγων», σχολίασε με τη σειρά του ο Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό υπογραμμίζει το γεγονός πως η ευρωζώνη δεν διαθέτει πολλούς τίτλους που να θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και αποτελεί ένδειξη της τρέχουσας κατάστασης, με την ΕΚΤ να αναμένεται να μειώσει σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια».
Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πρώτη φορά από το 1995, όταν το πρακτορείο άρχισε να συλλέγει στοιχεία, που η απόδοση του μονοετούς γερμανικού ομολόγου γίνεται αρνητική.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1343566
_____________________________________________________
παρόμοια κίνηση των αμερικάνικων βραχυπρόθεσμων ομολόγων έγινε τον Μάρτη 2008
ελπίζω να θυμάστε τι ακολούθησε τον φόβο που βλέπουμε και σήμερα
No comments:
Post a Comment