28.11.11

«Ενωση Σταθερότητας» θέλει ο Β. Σόιμπλε

Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια Ένωση Σταθερότητας για να διασφαλίσουν σχετικά γρήγορα μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Σόιμπλε στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, αναφερόμενος στις αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας που επιθυμεί η Γερμανία, ώστε να υπάρχει αυστηρότερος δημοσιονομικός έλεγχος στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Ο στόχος είναι οι χώρες μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό», πρόσθεσε.

Την Κυριακή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία και η Γαλλία αναζητούν ριζοσπαστικές μεθόδους για να διασφαλίσουν τη γρηγορότερη οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της ευρωζώνης, γνωρίζοντας ότι ίσως να μην είναι εφικτό να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές των συνθηκών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2098731

Β. Πεκρές: Προς αυστηρότερους κανόνες και πραγματικές κυρώσεις
Η ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές.

Ερωτηθείσα αν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Είναι», είπε, «ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης». «Διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Η Πεκρές σημείωσε ακόμα ότι «η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες» και υπογράμμισε ότι «η ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2098540

____________________________________________

δείτε Enhanced co-operation wiki - Multi-speed Europe
και
Οι ενισχυμένες συνεργασίες

No comments: