20.12.07

Τα 12+1 ”στοιχήματα” στο ταμπλό του ΧΑ

του Στέφανου Κοτζαμάνη**

Το αναλυτικό γράφημα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκπνοή του 2007 και με τις διεθνείς αγορές να μην έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει άποψη για το ποιες τελικά θα είναι οι επιπτώσεις από την υπόθεση των subprime loans, πολλοί είναι οι επενδυτές που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα ”στοιχήματα” του 2008. Στις μετοχές δηλαδή εκείνων των εταιρειών για τις οποίες η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει κομβικό έτος, κατά το οποίο θα κληθούν να αποδείξουν στην αγορά:
* Είτε ότι έπειτα από περίοδο δυσπραγίας είναι σε θέση να προχωρήσουν σε ένα δυναμικό rebound.
* Είτε ότι θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν μέσα στο νέο έτος με επιτυχία τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν για εκείνες μέσα στο 2007.

Παρουσιάζουμε 13 τέτοια ”στοιχήματα”, από την τελική έκβαση των οποίων, θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να προκύψουν και πολύ σημαντικά κέρδη στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

1. Τα Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 77 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης στις 30/9/2007 ανέρχονταν στα 105,9 εκατ. (P/BV 0,72).
O εισηγμένος όμιλος καταφέρνει από τρίμηνο σε τρίμηνο να καλύπτει τις απώλειες που αρχικά ξεκίνησαν πέρυσι λόγω της μεγάλης ανόδου η οποία παρατηρήθηκε στο κόστος των πρώτων υλών και που μόνο σταδιακά μετακυλίστηκε στην κατανάλωση μέσα στο 2007. Έτσι, στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. πέρυσι και τώρα για το σύνολο του έτους αναμένεται κερδοφορία ανάλογη της περυσινής στα 8,6 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή, το P/E του τίτλου υπολογίζεται στο 8,9, όμως αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη 3,2 εκατ. από πωλήσεις παγίων (και πέρυσι υπήρξε αντίστοιχο ποσό 3 εκατ. ευρώ), ο ίδιος δείκτης υποβαθμίζεται στο 14,2. Συνολικά, δηλαδή, η Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από τη λογιστική της αξία και με ”λογικό” επαναλαμβανόμενο P/E 14,2, όταν επιπλέον το 2008 θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία της, καθώς:
• Δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2008 το κακό πρώτο τρίμηνο του 2007, αφού η κατάσταση που προέκυψε από την άνοδο του κόστους των πρώτων υλών έχει βελτιωθεί δραστικά.
• Δεν θα επαναληφθεί η έκτακτη φορολογική επιβάρυνση 170 χιλ. ευρώ (φορολογικό πρόστιμο).• Ελπίζεται να αποδώσουν περισσότερο οι επενδύσεις στην Ξάνθη (νέα γραμμή παραγωγής), όπως και η νέα δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ιδίως αν βοηθήσει η πορεία του αμερικανικού νομίσματος.

2. Η Cardico υποχρεώθηκε πέρυσι σε ζημίες, καθώς επλήγη από μεγάλη και απρόσμενη υποχώρηση των τιμών της αμυγδαλόψιχας, με αποτέλεσμα να πουλήσει σε πολύ χαμηλές τιμές, προϊόντα που αγόρασε ακριβά. Επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο του 2006 είχε υποχρεωθεί σε σαφή επιδείνωση πωλήσεων, λόγω και της απεργίας των λιμανιών που άφησε την εταιρεία χωρίς εμπόρευμα. Όλα αυτά έχουν επιδράσει δυσμενώς και στην τιμή της μετοχής, η οποία έχει απολέσει το 43% της αξίας της μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα 45,3 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 131 στα 104 εκατ. ευρώ (πτώση τιμών πώλησης, όχι όγκου), ενώ οι περυσινές ζημίες γύρισαν σε κέρδη 780 χιλ. ευρώ. Λογικά, ακόμη καλύτερο σε σχέση με πέρυσι θα εξελιχθεί το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ για το 2008 υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον εισηγμένο όμιλο σε επιδόσεις ανάλογες με εκείνες των παλαιών καλών ημερών, όπως:
• Το λανσάρισμα νέων προϊόντων (αποξηραμένα φρούτα) και η μεγάλη καμπάνια για νέους ξηρούς καρπούς από τις ΗΠΑ.
• Η υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πέρυσι και της οποίας μέρος των ωφελειών αναμένεται μέσα στο 2008.
• Οι κεφαλαιακές ”ενέσεις” από πωλήσεις μη λειτουργικών παγίων (ακινήτων).

3. Οι μέτοχοι της Γενικής Τράπεζας περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια από τους Γάλλους της Société Générale την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της τράπεζας και αντί αυτού έχουν δει συνεχείς διαγραφές επισφαλών δανείων και αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολές μετρητών. Φέτος πραγματοποιήθηκε ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου και έχει καλλιεργηθεί η ”φιλολογία” ότι το 2008 τα κέρδη της Γενικής θα είναι της τάξεως αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ, όταν φέτος ο δείκτης κόστους/έσοδα προσεγγίζει το 100%! Στα αξιοσημείωτα συμπεριλαμβάνεται ότι στη μετοχή έχουν εισέλθει με μικρά μειοψηφικά ποσοστά εφοπλιστικά κεφάλαια, η MIG αλλά και επώνυμος ιδιώτης επενδυτής της Σοφοκλέους.

4. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Creta Farm έχει εκτιναχτεί στα 238,2 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας 132% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Με κέρδη εννεαμήνου μόλις στο 1,44 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής με βάση τα φετινά κέρδη υπερβαίνει το 100, έχοντας -προφανώς- προεξοφλήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την πορεία επιτυχούς διεθνοποίησης της Creta Farm μέσα στα επόμενα χρόνια. Η αρχή αυτής της διεθνοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ μέσα στο 2008, οπότε σε έναν χρόνο από σήμερα πιστεύεται πως θα υπάρχει μια καλή ”πρόγευση” για το τι τελικά θα μπορούσε να ακολουθήσει.

5. H μετοχή της Betanet έχει χάσει το τελευταίο δωδεκάμηνο 59%, επηρεασμένη από τον ισχυρό ανταγωνισμό στον κλάδο των κατασκευών, από την πτωτική πορεία των κερδών τα τελευταία χρόνια αλλά και από κάποιες πωλήσεις μετοχών το καλοκαίρι από τους βασικούς μετόχους της. Έπειτα από αυτήν την πτώση, διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (P/BV 0,69, ίδια κεφάλαια 41,3 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, το ζήτημα έγκειται κυρίως στο πόσο ικανοποιητικά θα εξελιχθούν τα μελλοντικά κέρδη. Απέναντι στις δυσκολίες της αγοράς, η Betanet απαντά με ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου (υλοποιείται τώρα), πώληση της πλειοψηφίας της θυγατρικής της κατασκευαστικής, επέκταση σε άλλες συναφείς δραστηριότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκτέλεση αποδοτικών έργων, αίτηση για μονάδα παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας κ.λπ. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται το ότι στο εννεάμηνο καλύφθηκε η υποχώρηση των καθαρών κερδών του α΄ εξαμήνου και πως επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση της σχετικής επίδοσης κατά 9%, στο 1,42 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2008 θα έχουμε μια καλή ”πρόγευση” για το πόσο αποδοτικό θα είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εισηγμένης και υπό προϋποθέσεις πόσο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ένα γερό rebound την τιμή της μετοχής.

6. H μετοχή του Μαΐλλη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αρνητικές εκπλήξεις του Χ.Α., καθώς ύστερα από ένα (προ ετών) placement, στα 4,20 ευρώ, η τιμή του τίτλου σήμερα βρίσκεται μόλις στο 1,70 ευρώ. Η πολυεθνική εταιρεία διαπραγματεύεται πλέον χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (P/BV 0,75 με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ), μην μπορώντας κατά τα τελευταία χρόνια να αποφύγει τη συνεχή υποχώρηση στην κερδοφορία της, παρά τις κατά καιρούς προβλέψεις της ότι τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν. Οι ζημίες στο εννεάμηνο ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς η απώλεια από πώληση θυγατρικών ανήλθε σε 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία στο γ΄ τρίμηνο από την πορεία της ισοτιμίας του δολαρίου. Το κόστος αναδιάρθρωσης επιβάρυνε τα αποτελέσματα και η ζήτηση στις ΗΠΑ παρουσίασε πτώση λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία. Το 2008 θα είναι κρίσιμο έτος για τον όμιλο Μαΐλλη, αφού το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει εδώ και κάτι χρόνια (μαζί με την περυσινή ”πινελιά” που δόθηκε) θα πρέπει να δείξει τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματά του. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε πρόσφατα στη βελτίωση της κατάστασης από τον Οκτώβριο και μετά στις ΗΠΑ. Το επόμενο έτος, λοιπόν, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικότατα τη μετοχή στην περίπτωση που ο όμιλος είτε καταφέρει να σημειώσει χαρακτηριστική αναστροφή στην πτωτική τάση των τελευταίων ετών είτε μπορέσει να προχωρήσει σε κάποιο deal. Άλλωστε, η εισηγμένη εταιρεία δεν απέκρυψε ότι κατά καιρούς δέχεται σχετικές κρούσεις.

7. Το εγχείρημα ανασύνταξης δυνάμεων της SingularLogic σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία το 2007, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η εταιρεία θα περάσει σε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών εκτινάχτηκε από τα 21,1 στα 51,2 εκατ. ευρώ, τα EBITDA από 0,4 αυξήθηκαν κατά 10 φορές (4,4 εκατ.), τα προ φόρων κέρδη ήταν οριακά αρνητικά (-0,2 εκατ. ευρώ έναντι -2,6 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη εμφανίστηκαν αρνητικά (-2,5 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της πρόβλεψης για αναβαλλόμενη φορολογία. Ωστόσο, στο ταμπλό η μετοχή δεν χάρισε ιδιαίτερες συγκινήσεις (-8,1% το τελευταίο δωδεκάμηνο και κεφαλαιοποίηση 140,6 εκατ. ευρώ), προφανώς γιατί η αγορά περιμένει να βεβαιωθεί για τη συνέχεια του ανοδικού εγχειρήματος κατά τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά στο 2008, και αυτό το έτος θα είναι κομβικό σημείο για τις εντυπώσεις που θα αποκομίσει η αγορά από την πορεία του εγχειρήματος. Η διοίκηση της LogicDis αισιοδοξεί για ακόμη καλύτερη πορεία μέσα στο 2008 και βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο ενός deal, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν περίπου μηδενικές (οι μακροπρόθεσμες βρίσκονταν στα 26 εκατ. ευρώ ) και στο ταμείο υπήρχαν ”ζεστά” 27,7 εκατ. ευρώ...

8. Η φετινή κίνηση της Inform Λύκος να εξαγοράσει το 80% της Austria Card άλλαξε τα δεδομένα στην εισηγμένη, καθώς από μηδενικό δανεισμό οδηγήθηκε στη λήψη ενός ομολογιακού δανείου 30 εκατ. ευρώ και κυρίως γιατί η εταιρεία δημιούργησε θετικότατες προσδοκίες για συνέργιες της Inform Λύκος στο εξωτερικό. Ακόμη λοιπόν και αν τα φετινά κέρδη αναμένονται μειωμένα σε σχέση με πέρυσι (κυρίως λόγω της Ρουμανίας), η έμφαση δίνεται στο πόσο αποδοτικά θα εκμεταλλευτεί ο ελληνικός όμιλος την Austria Card. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 85,7 εκατ. ευρώ, η Inform Λύκος προβλέπει καθαρά κέρδη 8,1 εκατ. ευρώ το 2008, 9,6 εκατ. ευρώ το 2009 και 13 εκατ. ευρώ το 2011. Αν οι παραπάνω προβλέψεις υλοποιηθούν, τότε το P/E της μετοχής υπολογίζεται σε 10,6 για το 2008, σε 8,9 το 2009 και σε 6,6 το 2011. Η επιβεβαίωση δηλαδή των προβλέψεων (μια πρώτη καλή ”γεύση” θα έχουμε μέσα στο 2008) θα οδηγήσει τον τίτλο σε μονοψήφιο P/E από το 2009 και μετά.

9. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 16 εκατ. ευρώ, η PC Systems στο εννεάμηνο του 2007 μείωσε τις ζημίες της στις 580 χιλ. ευρώ έναντι 1,92 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Το 2008 είναι κομβικό σημείο για την -υπό νέο ιδιοκτησιακό σχήμα- εισηγμένη εταιρεία, καθώς:
• Στις 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην προαναφερόμενη κεφαλαιοποίηση και θα βελτιώσει τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.
• Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης είναι υψηλότερο από ποτέ (31,3 εκατ. στις 30/9/2007), εστιασμένο κυρίως σε έργα του Δημοσίου, που είναι μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους από τα ιδιωτικά.
• Ύστερα από κινήσεις αναδιάρθρωσης, το ”νεκρό σημείο” των πωλήσεων της εταιρείας έχει υποχωρήσει στα 14 εκατ. ευρώ.10. Η αγορά έχει ήδη ”τιμωρήσει” την τιμή της μετοχής της Τιτάν τόσο για τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ όσο και για τις δικαστικές περιπέτειες στο Lake Belt. Μέσα στο 2008 δεν αναμένεται μόνο η απόφαση των αμερικανικών αρχών αλλά και οι πιθανές απαντήσεις του ελληνικού ομίλου, ανάλογα με το ποιο σενάριο τελικά θα επιβεβαιωθεί.

11. Η χρηματιστηριακή αγορά έφαγε πλέον το... βόδι των προσδοκιών για τη Lavipharm και τώρα βρίσκεται στην ουρά. Το 2008 θα έχουμε μια ιδέα για τα προσδοκώμενα οφέλη του νέου φαρμάκου. Και η αγορά θα ανταποκριθεί αναλόγως.

12. Μέσα στο 2008 αναμένεται να ξεκαθαριστούν και να οριστικοποιηθούν οι σχέσεις της Lannet με τον όμιλο της France Telecom και από την τελική κατάληξη αυτής της σχέσης πολύ πιθανόν να επηρεαστεί σημαντικά και η τιμή της μετοχής που το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει καταγράψει πτώση 58%. Μένουμε στον τομέα των εναλλακτικών παρόχων, στον οποίο αναμένονται δραστικές εξελίξεις μέσα στο 2008. Βέβαια, η Εριουργία Τρία Άλφα δεν δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, πλην όμως εδώ και πολύ καιρό φημολογείται πως υπάρχει η σκέψη να αποτελέσει όχημα εισόδου στο Χ.Α. για την On Telecoms. Γι’ αυτό άλλωστε και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τρία Άλφα βρίσκεται στο εκπληκτικό νούμερο των 14,3 εκατ. ευρώ.

12+1. Από την έκβαση των αιτήσεων για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να κριθούν πολλά για αρκετές εισηγμένες εταιρείες στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μεταξύ των πλέον ”ευαίσθητων” οι εισηγμένες του κλάδου Ρόκας και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καθώς και οι εταιρείες Επίλεκτος, Alpha Γκρίσιν, Δομική Κρήτης κ.ά.


* Αναδημοσίευση από το φύλλο 508 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 14/12 - 18/12/2007
** Το αναλυτικό γράφημα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.
(19/12/07 - 00:03)
http://www.euro2day.gr/articles/146672/

μία λέξη/εκτίμηση τηλεγραφική για τις δώδεκα μόνο, καθώς δεν μου αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζει τις υπόλοιπες:
Πλαστικά Θράκης: θέλουμε κέρδη
Cardico: έχει βάλει φωτιές και περιμένει να εισπράξει την ασφάλεια...
Γενικής Τράπεζας : το figure είναι μικρό
Creta Farm : τα κέρδη από το εξωτερικό αναμένονται ακόμα καλύτερα - μπήκε σε νέα αγορά και οι προσδοκίες είναι μεγάλες...
Betanet: το υλικό είναι καταπληκτικό! θα πουλήσει;
Μαΐλλη: δεν ξέρω εάν υπάρχουν κατώτερα... Ίσως και να διαπραγματεύεται σε κεφαλαιοποίηση που είχε μερικά χρόνια πριν το 2000...
SingularLogic: ΜΙΓ
Inform Λύκος : no comment
PC Systems : δεν έχω ιδέα για την εταιρεία, ρωτήστε τον dimknaf
Lavipharm : δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλή η τιμολόγηση της κεφαλαιοποίησης ενός φαρμάκου που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει παγκοσμίως
Lannet: Λαναράς;

Αποποίηση ευθυνών

No comments: