18.6.08

***Προσπάθεια προσδιορισμού

Οι δείκτες δείχνουν στα χειρότερά τους. Όποιον κι αν κοιτάξουμε χειροτερεύει. Επιπλέον, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν χειροτερέψει σε επικύνδυνο βαθμό. Αλλά ας αφήσουμε τα κοινωνικά.

Οι περισσότεροι δείκτες έχουν γυρίσει πάνω από μια δεκαετία πίσω. Μερικοί έχουν πιάσει το ένα τέταρτο αιώνα ενώ τα εμπορέυματα μάλλον προπορεύονται: μέσα δεκαετίας '70.
Όμως η κατάσταση δε δείχνει ότι θα γυρίσουν όλα στο "μεγάλο κράχ". Με ευθύνη κυρίως των στατιστικολόγων, οι οποίοι συστηματικά, αλλά στο πνεύμα της εποχής ["ευημερούν(!) οι αριθμοί!] , υποεκτιμούν τα μεγέθη και η "ύφεση" βαφτίζεται "επιβράδυνση". Και πλέον η εκτίμηση λέει ότι είμαστε στο "έλεος" της απαισιοδοξίας και των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί τους προηγούμενους μήνες, τις οποίες απολαμβάνουμε και για κάποιο καιρό θα ζήσουμε με αυτές. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι που αγνοούμε (αβεβαιότητα) και η οποία επιδεινώνει το κλίμα.

Από τα μάκρο στοιχεία μάλλον φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο πάτο του καζανιού - μιλάμε για την Αμερικοί, οι υπολοιποι ως συνήθως βρίσκονται πίσω. Και εδώ είναι το σημείο-κλειδί της ψυχολογίας και της γρήγορης προσαρμογής των κοινωνικών συνηθειών, τις οποίες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαλύνουν - για να μην γράψω "διορθώσουν". Εκεί κρύβεται ακόμα ένα "παιχνίδι": οι "λίγοι" δε φαίνονται διατεθιμένοι να "επιστρέψουν" μέρος των "πολλών" κερδισμένων καθώς δε βλέπουν - ακόμα! - σοβαρή αντίδραση, λέτε να είναι "καλοί"; Πάντως τα μάκρο δείχνουν να είναι σε πολύ αδύναμα επίπεδα με μόνο "στοίχημα" τη διάρκεια που θα παραμείνουν σε τέτοια επίπεδα. Και μια μικρή υπομονή, από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο, ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η απόφαση αυτών που κυρήτουν την Αμερική σε ύφεση, όμως οι πιθανότητες έχουν μειωθεί αισθητά. Αν συμβεί αυτό ο κύκλος θα πάει πιο πίσω, εάν όχι είμαστε όντως (προς) το πάτο του καζανιού.
[σημείωση: οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών με αφήνουν αδιάφορο]

Ο κύκλος των μάκρο βέβαια "άνοιξε" και τα μίκρο, τα οποία θα είναι στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα. Οδηγός θα είναι (και) η εγχώρια περίπτωση της 3Ε: η εταιρεία κάνει προβλέψεις - bussiness plan, οι "αναλυτές" το δέχονται ή το τροποποιούν εν μέρη, η εταιρεία ανακοινώνει διαφορές προβλέψεων και πραγματικών συνθηκών, οι "αναλυτές" ξεπουλάνε... Η εμπιστοσύνη στα μίκρο μεγέθη κρίνεται από την επιβεβαίβση των προβλέψεων - όταν αυτή αποκατασταθεί θα είμαστε ήδη σε ανερχόμενη αγορά.

Από τα παραπάνω πολλά μένουν αναπάντητα, ενώ ο συνδυασμών αυτών των αναπάντητων θα είναι κι ο κυρίαρχος στην ψυχολογία. Μερικά αναπάντητα:
- η κίνηση των επιτοκίων
- η κίνηση του "δείκτη": δολλάριο
- η "βοήθεια" προς τους καταναλωτές ("πακέτο" με τα επιτόκια)
- τα εμπορεύματα και κυρίως το πετρέλαιο - οδηγός τα '70s: σταθεροποίηση στα ψηλά
- το γεωπολιτικό ρίσκο
- η μορφή του αναμενόμενου "ξεφουσκώματος"
- η αντικατάσταση των subprime κερδών του χρηματο-οικονομικού κλάδου

Σχετικά άρθρα:
Πετρέλαιο: Κερδοσκοπία - Μετά το yen-carry-trade (update) - Bull Market! - Πετρέλαιο (flashnote)
Μάκρο: Mix οικονομικών πολιτικών - Growth recession - Actual vs Declared Recession 2001 (update) - Recession and FED cuts Vs employment - Recession Must Indicator - Ύφεση και Επιτόκιο - Περίοδος απο-μόχλευσης - Είμαι κι εγώ Κεϋνσιανιστής! - US over 08 κι επιτόκια (flashnote) - Πληθωρισμός και ύφεση - Ανεργία και μεταβλητότητα - Σχήματα ύφεσης - US recession probs - US recession probs II - Η δικαίωση της Sparta; - Είδηση: η ανάπτυξη είναι για κάτω - Κυκλώνας: που είμαστε; - O δείκτης που δεν έχει πέσει έξω... - 4ος παράγοντας: γεωπολιτικό ρίσκο
Μίκρο: Τα κέρδη πέφτουν - Ήρθαν τα μίκρο - Μίκρο vs, Mακρο - Μάκρο+Μίκρο=πορεία αγορών (σχεδόν)
ΗΠΑ/ΕΕ: Διαφοροποίηση ή σύμπλευση; - Μονόπλευρα - Τα "γεράκια" είναι στην Ευρώπη
Στατιστικές: Εάν δεν έχουμε πληθωρισμό - (επιτοκιακή) ανησυχία - Euphoria (Καλό Μήνα) - Μία ερμηνεία ο φόβος
ΗΠΑ: Όλα είναι εξαγωγές! - Ποιος λέει οτι η Αμερικάνικη οικονομία είναι σε ύφεση/επιβράδυνση; - Αβεβαιότητα - Ρίζες ΙΙ - Debate κρίσης (update) - Δείκτης (flashnote) - Στο "κράτος" πάλι... - Μαζεμένα - Πληθωρισμός, καταναλωτές και επενδυτές
Κοινωνία: Χάνεται το αμερικανικό όνειρο - Ψυχολογία flashnote - Δείκτες και άνθρωποι - Αφερεγγυότητα - Bubble(s) & Crash(es)
Τράπεζες: Τιτλοποιήσεις - Ρίζες - Διόρθωση (flashnote)

No comments: