26.6.08

ΟΠΕΚ: Πετρέλαιο στα 170 δολ.

«Καυτό» καλοκαίρι προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Χελίλ, προβλέποντας ότι κατά τους θερινούς μήνες οι τιμές του αργού πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθούν στα επίπεδα των 150-170 δολαρίων ανά βαρέλι.
Η πρόβλεψή του έχει ξεχωριστή σημασία καθώς δεν προέρχεται από αναλυτή κάποιου επενδυτικού οίκου, αλλά από τα πλέον αρμόδια χείλη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο περίπου μήνες ο αναλυτής της Goldman Sachs, Άρτζουν Μούρτι, προέβλεψε ότι η τιμή του αμερικανικού αργού θα ανέλθει στα επίπεδα των 150-200 δολ./βαρέλι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές και στέλνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ την τιμή του «μαύρου» χρυσού.
Αυτή η πρόβλεψη πυροδότησε ένα κύμα αναθεωρήσεων στις εκτιμήσεις σχεδόν όλων των επενδυτικών οίκων του πλανήτη για τις προοπτικές των αγορών πετρελαίου, όμως, μέχρι σήμερα οι επίσημοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΕΚ, εμφανίζονταν συγκρατημένοι.
Πάντως, ο κ. Χελίλ έδωσε ελάχιστες πιθανότητες η τιμή του πετρελαίου να φτάσει τα 200 δολ./βαρέλι. Τουναντίον, εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί προς το τέλος του έτους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9490&pubid=2377094

No comments: