Οι επενδυτές νοιώθουν την μεγαλύτερη απογοήτευση της τελευταίας δεκαετίας για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την έρευνα global fund managers της Merrill Lynch. Τα αναβαθμισμένα επίπεδα απογοήτευσης προκύπτουν μετά την νέα «βουτιά» των διεθνών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 7% από το υψηλό του Μαΐου, ενώ ο FTSE 100 έχει διολισθήσει σχεδόν 10% στην ίδια περίοδο.
Το συναίσθημα απέναντι στα χρηματιστήρια είναι πιο αρνητικό απ’όσο ήταν ακόμη και στην περίοδο 2000 και 2003, όταν το ξεπούλημα στις διεθνείς μετοχές ήταν πολύ πιο έντονες. Οι επενδυτές έχουν μειώσει το άνοιγμά τους και σε μετοχές και σε ομόλογα και μεταφέρονται στο ρευστό καθώς διογκώνονται οι φόβοι στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με την έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ 204 διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς. Ενα καθαρό ποσοστό 27% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν θέση υποστάθμισης στις μετοχές σε σχέση με άλλες επενδυτικές τάξεις, ενώ ένα καθαρό 42% είναι υπερσταθμισμένοι σε ρευστό, έναντι ποσοστού 31% τον Μάιο. Το καθαρό μέγεθος είναι η κατανομή ανάμεσα σε όσους ευνοούν μια επενδυτική τάξη και σε όσους όχι. Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές προοπτικές επιδεινώνονται, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για υψηλότερο πληθωρισμό και αισθητά υψηλότερα επιτόκια, σημειώνεται στην έρευνα. Καθαρό ποσοστό 81% των fund managers εκτιμούν ότι τα εταιρικά κέρδη που προβλέπονται για τους ερχόμενους 12 μήνες είναι πολύ υψηλά.
«Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Ευνοούν τα ενεργητικά πετρέλαιο και τα εμπορεύματα στα χρηματιστήρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για όλη την οικονομία,» αναφέρει ο Karen Olney, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Merrill Lynch. Η Ευρώπη έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος της αποστροφής των επενδυτών για τα χρηματιστήρια, καθώς η ευρωζώνη έχει γίνει, από την πιο ευνοημένη περιοχή των επενδυτών στην λιγότερο ευνοημένη κατά το τελευταίο 12μηνο. Ενα καθαρό 22% των επενδυτών είναι υποσταθμισμένοι στην ευρωζώνη, εξαιτίας κυρίως της ισχύος του ευρώ. Αλλά η αρνητική στάση προς την ευρωζώνη ωχριά από την αρνητική άποψη για την Βρετανία. Ποσοστό 38% των διαχειριστών κεφαλαίου είναι υποσταθμισμένοι σε βρετανικές μετοχές, στην πιο αρνητική στάση της δεκαετίας. Η απόκλιση στις διαθέσεις ανάμεσα στην ανθηρή πετρελαϊκή βιομηχανία και τον καταπονημένο τραπεζικό κλάδο, έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τους ευρωπαίους επενδυτές. Το καθαρό ποσοστό 62% των ερωτώμενων δήλωσαν υπερσταθμισμένοι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ καθαρό 62% είναι υποσταθμισμένοι σε τράπεζες.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/339425/ArticleFTgr.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment