27.6.08

Στη σκιά των ζημιών από την πιστωτική κρίση

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών σημείωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό τον φόβο των ζημιών από την πιστωτική κρίση που θα μειώσουν τα κέρδη των τραπεζών και θα επιβραδύνουν τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο.
Η μετοχή της Fortis υποχώρησε χθες κατά 19% λόγω των σχεδίων της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,4 δισ. δολαρίων και να ακυρώσει τη διανομή μερίσματος προκειμένου να ενισχύσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Η μετοχή της Carrefour αποτέλεσε πρωταγωνίστρια στην πτώση του κλάδου λιανικού εμπορίου, ύστερα από την υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιούνιο. Η μετοχή της Adidas, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αθλητικών ειδικών στον κόσμο, υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της Nike ότι μειώθηκαν οι παραγγελίες στις ΗΠΑ.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 μειώθηκε κατά 2,6% και διαμορφώθηκε στις 288,48 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες από την αρχή του έτους κατά 21%. Ο δείκτης Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2,4% και ο δείκτης Euro Stoxx 50 που παρακολουθεί τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 2,7%.
Η νευρικότητα είναι έντονη στις αγορές επισήμαναν χθες οι αναλυτές στο Bloomberg, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ζημίες θα συνεχιστούν.
Ο δείκτης Stoxx 600 έχει μειωθεί κατά 10% αυτό τον μήνα, σημειώνοντας τη χειρότερη πορεία από το 1987. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια και οι προβλέψεις για περαιτέρω ζημίες από την πιστωτική κρίση που ήδη προσεγγίζουν τα 400 δισ. δολάρια κάνουν πιο πιθανή την επιβράδυνση και τη μείωση των εταιρικών κερδών.
Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Citigroup, που μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει τις μεγαλύτερες ζημιές λόγω της κρίσης, θα οδηγηθεί σε περαιτέρω διαγραφές 8,9 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο και συνέστησε πώληση των μετοχών της τράπεζας.
Με πτώση έκλεισαν χθες και τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 2,6%, ο δείκτης CAC-40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού με απώλειες 2,4%, όσο δηλαδή και οι απώλειες του δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 32% από τις αρχές του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/06/2008_275473

No comments: