25.6.08

Παράταση της διεθνούς ύφεσης μέχρι το α' εξάμηνο 2009, προβλέπει ο Γ.Αλογοσκούφης


Η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009, οπότε θα υπάρξουν και τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin.
Ακόμη είπε ότι θα υπάρξει στήριξη των αδύναμων εισοδημάτων, αλλά δεν πρόκεται να ληφθούν μέτρα που θα «απειλούν» τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιπτώσεις και στην ελληνική, με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης (μεταξύ 3,3% και 3,4%), οι οποίοι πάντως εξακολουθούν να είναι διπλάσιοι από εκείνους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «η κατάσταση θα ήταν δυσκολότερη, εάν δεν είχαμε προβεί στις μεταρρυθμίσεις που εξαγγείλαμε (φορολογικό, επενδυτικός νόμος)». Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε και νέα νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στο καλοκαίρι για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, η οποία θα προβλέπει ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό Προϋπολογισμό και υποχρέωση όλων των φορέων που βρίσκονται εκτός κεντρικής διοίκησης (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία) να υποβάλλουν προϋπολογισμούς στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Σε σχέση με την ακρίβεια που μαστίζει την Ευρώπη, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, πρότεινε στους ευρωπαίους ομολόγους του ένταση των προσπαθειών για ενίσχυση του ανταγωνισμού και για καλύτερη λειτουργία των αγορών (ειδικά του πετρελαίου), καθώς και χρήση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.«Κατόπιν της δικής μας παρέμβασης, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να προβούμε σε εισοδηματική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά όχι σε περιορισμό των τιμών, που στρεβλώνει την αγορά. Γενική αίσθηση ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι δημοσιονομικοί μας στόχοι. Δεν υπάρχει κλίμα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, ειδικά για τις χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
«Έγινε συζήτηση και επί της πρότασης του Ν.Σαρκοζί για περιορισμό του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, η οποία απορρίφθηκε για δεύτερη φορά μετά το 2005, υπό το σκεπτικό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων από το πετρέλαιο οδηγεί σε μείωση των αντίστοιχων εσόδων από άλλα είδη, οπότε η συνολική αύξηση είναι μηδενική. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή Καραμανλή για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ακρίβεια.
«Στόχος μας ήταν να υπάρχει μία αναφορά στήριξης στα χαμηλά εισοδήματα στις διεθνείς πολιτικές, γιατί είναι ενδεχόμενο, όταν πας να πάρεις κάποια μέτρα, να σου πουν, 'τι πας να κάνεις, αφού έχεις ελλείμματα;'.
Τουλάχιστον, μ’ αυτήν την αναφορά, έχουμε κάποια περιθώρια ελευθερίας, τα οποία όμως δεν είναι μεγάλα, δεδομένου του δημοσιονομικού προβλήματος που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: