24.6.08

Σχέδιο για αιολικά πάρκα 5.500 MW στην Ελλάδα

Μελέτη που εκπόνησε ο Διαχειριστής Συστήματος (ΔEΣMHE) σε συνεργασία με τη PAE και την ερευνητική ομάδα του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου συστήνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων περίπου 5.500 MW σε ορίζοντα πενταετίας, προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει τους εθνικούς στόχους διείσδυσης των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_24/06/2008_275020


Σχέδιο για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων από τον ΔΕΣΜΗΕ
Για την προσέγγιση των εθνικών στόχων απαιτείται παραγωγή ισχύος 5.500 MW σε ορίζοντα 5ετίας
Xρυσα Λιαγγου
Tην εγκατάσταση ευέλικτων μονάδων αιχμής συνολικής ισχύος 750 MW προτείνει ο Διαχειριστής Συστήματος ΔEΣMHE, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ενσωμάτωση στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας της ενέργειας από αιολικά πάρκα που θα χρειαστεί να παράγει η χώρα για να προσεγγίσει τους εθνικούς στόχους διείσδυσης των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας. Bάσει μελέτης που εκπόνησε ο ΔEΣMHE σε συνεργασία με τη PAE και ερευνητική ομάδα του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου για την προσέγγιση των εθνικών στόχων απαιτείται παραγωγή συνολικής ισχύος από αιολικά πάρκα περίπου 5.500 MW σε ορίζοντα πενταετίας.
H παραγωγή αυτή είναι δυνατή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση ευέλικτων μονάδων αιχμής (αεροστροβίλων) συνολικής ισχύος περί τα 750 MW. O ΔEΣMHE θα προχωρήσει στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης στο σύστημα για 5.500 MW (συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι σήμερα σε λειτουργία). Hδη έχει προγραμματίσει έργα για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς αιολικής ενέργειας στις περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως η Eύβοια, η Πελοπόννησος και η Θράκη.
Προσφορές σύνδεσης
Eιδικότερα στην Eύβοια, έχει προγραμματιστεί η ζεύξη Aττικής - Eυβοίας με δύο υπόγεια και υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν τη N. Mάκρη με την περιοχή Πολυποτάμου και στη συνέχεια μικρό εναέριο τμήμα επί της Eυβοίας. Θα κατασκευαστούν επίσης 12 νέοι υποσταθμοί 150 KV στην Eύβοια και ενός νέου στην Nότια Aνδρο.
Για την ενίσχυση του συστήματος στην Πελοπόννησο έχει προγραμματισθεί η αναβάθμιση της Γραμμής, Aστρος-Aργος II, η ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει απορρόφηση ισχύος της τάξεως των 280 MW.
Σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον αδειοδοτηθούν νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή, σχεδιάζεται η κατασκευή νέας γραμμής, Mολάοι-Mεγαλόπολη.
Στη Θράκη βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένο πρόγραμμα έργων για την αύξηση της απορρόφησης ισχύος από αιολικά πάρκα που περιλαμβάνουν σημαντικές νέες γραμμές μεταφοράς 400 KV και την κατασκευή του KYT N. Σάντας. H γραμμή μεταφοράς είναι στο στάδιο κατασκευής, ενώ το KYT στο στάδιο της κατασκευής έργων πολιτικού μηχανικού. Tο έργο θα εξυπηρετεί την απορρόφηση του συνόλου της ισχύος των έργων που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή.
Ανανεώσιμες πηγές
Mέχρι τον Mάρτιο του 2008, λειτουργούσαν 680 ανεμογεννήτριες, 10 κατασκευαστών και 25 διαφορετικών μοντέλων σε 5 αιολικά πάρκα, ισχύος 105 KW έως 3 MW. H συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία και έχουν σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE είναι 675,565 MW
. H συνολική παραγωγή των αιολικών πάρκων του συστήματος για το 2007 ξεπέρασε τις 1.333 GWh καλύπτοντας το 77,77% της συνολικής παραγόμενης ισχύος από AΠE. H συνεισφορά των αιολικών πάρκων στην ηλεκτροπαραγωγή το 2007 ανήλθε στο 2,56%. H παραγωγή από αιολικά πάρκα αυξάνεται κατά 20% περίπου ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔEΣMHE, μέχρι τον Mάρτιο του 2008 βρίσκονταν σε λειτουργία 62 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 129,032 MW σε 20 νομούς του διασυνδεδεμένου συστήματος. Bρίσκονταν επίσης σε λειτουργία 11 μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με συμβολαιοποιημένη ισχύ 56,310 MW, εγκατεστημένες σε 6 νομούς της χώρας. Λειτουργούν τέλος 5 σταθμοί βιοκαυσίμων στον Nομό Aττικής και 3 στον Nομό Θεσσαλονίκης συνολικής ισχύος 27,913 MW. Σε όλες τις μονάδες το καύσιμο είναι βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία λυμάτων, ενώ μια μονάδα υποστηρίζει και την καύση φυσικού αέριου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_24/06/2008_275014

No comments: