31.3.07

Αποτίμηση 1ου τριμήνου

Ας κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση - χρηματιστηριακή κυρίως - του 1ου τριμήνου 2007.
Είπαμε, πάνω απ' όλα Ιστορία!

Γενικά, έχουμε:
- Σημαντικότερο σημείο είναι μάλλον η διατήρηση της επιθυμίας όλων των παραγόντων των αγορών παγκοσμίως να παραμείνουμε bull.
- Ιεραρχικά επόμενο, οι έντονες διακυμάνσεις των αγορών - ή αλλοιώς η αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) των τιμων. Τα ups&down's μάλλον θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος, όσο ασαφές κι ας είναι που βρισκόμαστε.
- Συνεχίζεται ακόμα - όπως και για πάντα πλέον - να δίνεται μεγάλη σημασία στην ενέργεια και τους συναφείς κλάδους
- Ανησυχίες συνεχίζει να προκαλεί η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας - προς το παρόν αβεβαιότητα και πάμε μάλλον προς επιβράδυνση - καθώς έχουμε ανοικτά τα μέτωπα των επιτοκίων (εάν τελείωσε ο κύκλος τους) - σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την αγορά κατοικίας (φούσκα) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (που εξασθενεί η σημασία της). Αντίθετα η Ευρώπη δείχνει ότι πατάει καλύτερα και πλέον αναπτύσσεται έστω και στοιχειωδώς.
- Περιφερειακές "κρίσεις" φαίνονται ότι είναι super αφορμές για ξεπούλημα, βλέπε Κίνα, όπου τελικά έχουμε και νέα υψηλά όλων των εποχών... Προσοχή στις BRIC!! (Brazil-Russia-India-China)
- Τα M&A συνιστούν τάση, βοηθάνε - εκτός από το να δίνουν οξυγόνο στον ασθενή - στην ψυχολογία των αγορών
- Τέλος, είμαστε πλημμυρισμένοι από "μαρούλια", πολλά μαρούλια που ψάχνουν με το τυφέκιο το εύκολο και γρήγορο. Αν το πούμε με ορολογία, "το σύστημα διακατέχεται από υπερβάλλουσα ρευστότητα".
Βέβαια, όχι εγώ κι εσύ - οι πολλοί, εμείς βάζουμε το χέρι στη τσέπη και πιάνουμε το παπούτσι...

Πάμε στα εγχώρια - που είναι αγορασμένα κυρίως από αλλοδαπούς μην το ξεχνάμε.
Τα blue chips μας συνεχίζουν να είναι η αγορά, αυτά έχουν αποδόσεις, όγκους και κυρίως ειδήσεις και προοπτικές. Ότι είναι μικρό δυσκολεύται να μεγαλώσει... Η μεγάλη εικόνα δείχνει δυνατούς τους μεγάλους και αδύνατους τους μικρούς.
Ειδικότερα:
- Πρωταγωνιστές όπως πάντα οι τράπεζες και η επέκτασή τους από την Ν.Α. Ευρώπη μέχρι την Ουκρανία (ΕΥΡΩΒ)
- Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕΛΤΕΧ, ΜΗΧΚ, ΓΕΚ) αγοράζονται
- Οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι γενικά πάνε καλα: ΜΥΤΙΛ και ΜΕΤΚΑ, η ΒΙΟΧΚ με τους δορυφόρους της, τα "στασινόχαρτα", βλέπε ΣΙΔΕ
- Ακολουθούν ακόμα κάποιοι από τους πρώτους έρωτες των ξένων (ΜΠΕΛΑ, ΦΡΙΓΟ, ΕΧΑΕ) που είναι μεσαία κεφαλαιοποίηση
- Λείπουν όμως οι κινήσεις των μικρών... ΚΑΤΣ-ΕΛΜΕΚ-ΥΓΕΙΑ δεν είναι αρκετά και περισσότερες στήλες στις εφημερίδες έχουμε παρά εξελίξεις
- Μιας και βγήκαν τα αποτελέσματα του 2006- στην ώρα τους, είχε τελειώσει το μαγείρεμα - ας πούμε ότι τα 2/3 όλων των κερδών είναι από FTSE 20 μερία...
- Το Δ'ΚΠΣ ή ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης) των €20 δισ. εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το 1/3 του προγράμματος υπεύθυνο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ... (πάλι εκεί τα φιλέτα;;;). Θα ευνοηθούν κάποιοι όμως το ΕΣΠΑ θέλει δικό του spot.

Χρόνια Πολλά για αύριο!!!

1 comment:

Anonymous said...

εγω θεωρω οτι απο τα πιο σημαντικα σημεια των καιρων μας είναι η γιγαντοποίηση των private equities. αυτη η κίνηση δικαιολογεί και την μεγάλη ρευστότητα και τα m&a