11.11.07

Τα κέρδη πέφτουν! (updated)

Δεν είναι απίθανο κάποιος να βλέπει το δένδρο και να χάνει το δάσος!
Συμβαίνει!

Τους τελευταίους μήνες, η ειδησιογραφία των αγορών έχει κατακλυστεί κυρίως από τους τέσσερις άξονες της οικονομικής κρίσης:
1. πτωτικές τιμές των κατοικιών
2. έλλειψη πίστης για δανεισμό - πιστωτική κρίση/ασφυξία
3. υποτιμημένο δολλάριο, και
4. υψηλές τιμές εμπορευμάτων - το πετρέλαιο μας ενδιαφέρει κυρίως.

Ο ανωτέρω εκρηκτικός συνδυασμός είναι κάτι που ενδεχομένως δεν έχει ξανασυμβεί στα οικονομικά χρονικά...

Νομίζω όμως ότι η εξήγηση της πτώσης των αγορών είναι πολύ πιο απλή!
Ας ξαναγυρίσουμε στα βασικά: η σχέση μεταξύ κερδοφορίας των επιχειρήσεων και κεφαλαιοποίησης τους στο χρηματιστήριο είναι πολύ βασική για να την παραβλέψουμε!
- Η αύξηση των κερδών οδηγεί σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης
- Οι οικονομικές ζημιές συνεπάγονται μείωση της κεφαλαιοποιήσης

Πλέον, είναι αντιληπτό και στον πλέον δύσπιστο ότι τα εταιρικά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων πέφτουν ύστερα από συνεχή άνοδο πέντε ετών (από το 2002-3). Μπορεί τους προηγούμενους μήνες να μην ήταν τόσο προφανές, πλέον είναι!
Και δεν πρόκειται μόνο για τις "μεγάλες εταιρείες", αυτές που παλεύουν για μια θέση στο DJIA που χωράει μόνο τριάντα, αλλά έχει "χτυπήσει" το σύνολο των εταιρειών, ακομα και τις πιο "μεσαίες" ή "μικρες".
Το Q3 2007 ίσως να είναι και 20% κάτω τον τελευταίο χρόνο, με τις τράπεζες και τα υπόλοιπα χρηματο-οικονομικά ακόμα χειρότερα. Δεν είναι οριστικά τα στοιχεία, αλλά ενώ φτάνουμε στα μέσα Νοεμβρίου - ένα χρόνο πριν τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές - περίπου 3000 εταιρείες της Νέας Υόρκης έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία... Και οι προβλέψεις και για το επόμενο τρίμηνο επίσης ψαλιδίζονται...

Ας περιμένουμε να δούμε και πόσο θα διαμορφωθεί το P/E ratio των αγορών...
Οτί θα πάει προς τα επάνω είναι σίγουρο, πόσο όμως αλλά και πως αυτό θα ερμηνευθεί, απομένει να το δούμε...

update
Έριξα μια ματιά στις οικονομικές αναλύσεις που δημοσιεύονται αυτό το σαββατοκύριακο και δεν είδα πουθενά αυτό που αναφέρω: τα αμερικάνικά εταιρικά κέρδη μειώνονται!
Σημειώνω, όπου βρήκα ότι γράφεται έστω κι έμμεσα.
1. Που πάνε τα χρηματιστήρια;
... Γιατί, πλην των προαναφερθέντων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έως πρότινος οι αγορές έκαναν πάρτι το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και 4,5 χρόνια, ωθούμενες από την τεράστια ρευστότητα που τα κέρδη αυτών των ετών ανατροφοδοτεί, καθώς και από τα ιστορικά deals και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν λάβει χώρα το τρέχον έτος παγκόσμια.
... Ενώ το τετραετές ράλι στις μετοχικές αξίες τροφοδοτήθηκε από τον συνδυασμό βελτιούμενων εταιρικών κερδών και αυξημένης ρευστότητας...
Γενικά ..μόνο έμμεσα λένε κάτι!
2. Wachovia και Qualcomm ”γκρέμισαν” τη Wall
... και η πρόβλεψη της Qualcomm για επιβράδυνση της κερδοφορίας το 2008, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης...
... μετά την αντίστοιχη κίνηση εχθές της Cisco, για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών της το 2008, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών τίτλων...
Εδώ έχουμε να κάνουμε με αποτύπωση του γεγονότος.
... Όλα αυτά προδιαθέτουν για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή των τραπεζών κι άλλων αμερικανικών εταιριών τους επόμενους μήνες.
Δεν είναι όμως μόνο οι εταιρίες στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη που δεν στέλνουν ενθαρρυντικά σημάδια. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ άλλες γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αν πιστέψουμε τα στοιχεία της Merrill Lynch.
Οι καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (downgrades) ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με τις ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών τον προηγούμενο μήνα.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος αναβαθμίσεων προς υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη να πέσει στο 0,84 τον Οκτώβριο από 0,96 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 4 ετών. Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ο εποχικός παράγοντας, αφού ο λόγος υποχωρεί παραδοσιακά τον Οκτώβριο, το συμπέρασμα δεν αλλάζει καθώς η πτώση είναι μεγαλύτερη από τη μέση υποχώρηση του μήνα.
Εδώ το γεγονός αποτυπώνεται μάλλον διστακτικά και σχετικά έμμεσα...

και μόνο από ξένες αναλύσεις (FT) βρίσκουμε κάτι χειροπιαστό στην εγχώρια ειδησεογραφία:
4. Ο φόβος της μείωσης των κερδών «κυνηγά» τους επενδυτές
... τίθεται επί τάπητος το ενδεχόμενο της πρώτης «ύφεσης στην κερδοφορία» -η οποία μεταφράζεται σε δύο τουλάχιστον συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης των κερδών- εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.
Ως βασική αιτία θεωρούνται τα ολοένα εντεινόμενα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τα οποία κάνουν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο...


Κι αν ψάχνουμε γιατί η Γερμανία προσπαθεί να αυτονομηθεί Πέμπτη και Παρασκευή:
Η Deutsche Bank απέφυγε την κρίση, αύξησε τα κέρδη 31%

Συμπέρασμα: ξαναδείτε αυτό το link - όπου βλέπουμε ότι οι κλάδοι μάλλον δεν τα πήγαν καθόλου καλά τον τελευταίο χρόνο σε επίπεδο κερδοφορίας - και μην υποτιμάτε τα εταιρικά κέρδη, αυτά δίνουν - σχεδόν πάντοτε - το ρυθμό του ταμπούρλου στις ανεπτυγμένες αγορές.

2 comments:

Unknown said...

Η Τερνα ενεργειακή πότε διαπραγματεύεται και σε τι τιμή?

geokalp said...

μπορείς να διαβάσεις:
Νο.1
Νο.2
Νο.3
Νο.4
τους έχω εμπιστοσύνη, μιας και δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα ύστερα από ότι διάβασα..
επίσημο site ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ εδώ

P.S. ακόμα ένα σχετικό με το άρθρο σχόλιο! Ευχαριστώ!
Κώστας