22.11.07

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου όλο το 2008

Από τα τέλη του 2008 αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Η τιμή του πετρελαίου σήμερα κυμάνθηκε πάνω από τα 97 δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από το χθεσινό ρεκόρ των 99,29 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, η υποχώρηση του δολαρίου σε νέα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ευρώ και η ανακοίνωση της μείωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ διατηρούν τις τιμές υψηλά και την ανησυχία να φτάσει η τιμή στα 100 δολάρια να ενισχύεται συνεχώς. Η υποτονικότητα των αγορών λόγω της Αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ έπαιξε ρόλο στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου σήμερα, αν και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πραγματοποίησε νέο ρεκόρ στο 1,4873. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Νικολά Σαρκοζί, από την Κίνα υπεραμύνθηκε με δηλώσεις του μιας «δίκαιης ισοτιμίας μεταξύ των βασικών νομισμάτων, δηλαδή δολαρίου, ευρώ, γιεν και γουάν. Ο κ. Σαρκοζί τάσσεται υπέρ ενός πιο «μαλακού» ευρώ και γουάν και πιο ισχυρού δολαρίου.
Οι προβλέψεις
Η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται τις εκτιμήσεις αναλυτών που πήραν μέρος σε έρευνα του Dow Jones Newswire, οι οποίοι προβλέπουν ότι τα υψηλά επίπεδα τιμών του πετρελαίου θα διατηρηθούν όσο η παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης της αμερικανικής, θα παρουσιάζουν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό, όμως, αναμένεται να συμβεί από τα τέλη του 2008. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα δυσμενής εκτίμηση για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της πιστωτικής κρίσης που θα γίνει πιο εμφανής στα τέλη του 2008. Η πρόβλεψη αυτή συμφωνεί με αντίστοιχες που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), όσο και από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κ. Χένρι Πόλσον, ο οποίος είπε ότι τα χειρότερα θα τα δούμε το 2008.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/11/2007_212963

No comments: