2.4.13

UBS: Δίπλα στην πόρτα εξόδου η Κύπρος – Τέσσερις ενδείξεις διάλυσης ευρωζώνης

Τα περισσότερα γεγονότα που έχουν εκδηλωθεί στην Κύπρο δείχνουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο, τη διάλυση της ευρωζώνης, εκτιμά σε έκθεσή της η UBS.

"Θα μπορούσε να είναι χειρότερα," ξεκινά η έκθεση. Το Χρηματιστήριο της Κύπρου άνοιξε την Τρίτη για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί «μόνο» 2,4%, μολονότι πολύ πρόσφατα η νήσος ζήτησε τη διεθνή βοήθεια για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφανίζουν σταθερή άνοδο, δείχνοντας να μην πτοούνται από το κυπριακό δράμα.

Τι συμβαίνει, διερωτάται σε έκθεσή της η UBS. Να είναι η νηνεμία πριν χτυπήσει ο πραγματικός κυκλώνας; Οι έλεγχοι κεφαλαίου, τα κουρέματα καταθέσεων και ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων είναι πράγματα που είδαμε στην κυπριακή διάσωση και τα οποία δείχνουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο: τη διάλυση της ευρωζώνης. Ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, υπενθυμίζει τα 4 κοινά σημεία που έχουν εντοπιστεί στις διαλύσεις προηγούμενων νομισματικών ενώσεων.

-Προηγούνται της διάλυσης μιας νομισματικής ένωσης οι έξοδοι κεφαλαίων από τα θεωρούμενα αδύναμα προς τα θεωρούμενα δυνατά τμήματα της ένωσης.

-Η νομισματική διάλυση χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ως ευκαιρία για κατάσχεση ρευστού ή άλλων ενεργητικών των πολιτών.

-Στα πρώτα στάδια της διάλυσης τείνουν να επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίων, και συχνά γίνεται μεγάλη διάκριση εναντίον των ξένων ενεργητικών.

-Η διάλυση μιας νομισματικής ένωσης συνήθως συνοδεύεται από κοινωνική αναταραχή και απολυταρχική διακυβέρνηση, σε τμήματα -τουλάχιστον- της πρώην νομισματικής ένωσης.

«Μήπως λοιπόν η Κύπρος (που -όπως συνέχεια αναφέρεται- καταλαμβάνει μόνο το 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση του ευρώ; Μήπως, αφού η Κύπρος ήδη πληροί τα τρία από τα τέσσερα σημεία του καταλόγου, η νήσος έχει ήδη φύγει από το ευρώ;» διερωτάται ο κ. Cluse.

Αφού, βεβαίως, δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει η Κύπρος την ευρωζώνη, ο οικονομολόγος αποκλείει το χειρότερο σενάριο. «Μπορεί να στέκεται πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά αν και πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις νομισματικής κατάρρευσης δεν έχει ανοίξει ακόμη την πόρτα προς τον έξω κόσμο… Αντίθετα η Κύπρος -και ίσως κι η υπόλοιπη ευρωζώνη- μοιάζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν απέχει από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ το 1932-33, όταν η νομισματική ενοποίηση σταμάτησε να υπάρχει και στη συνέχεια μεταρρυθμίστηκε».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/768304/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: