26.4.13

Bloomberg: Φθάνει η ημέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες

Φθάνει η ημέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει το Bloomberg, μετά από «ένα χρόνο καθυστερήσεων και αμφιβολιών για το πώς θα αποκαταστήσουν την υγεία τους μετά από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους το 2012".

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να συγκεντρώσουν 27,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει μεγάλη επίδραση στο γενικότερο κλίμα. Εάν οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες είναι σε θέση να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, θα δημιουργήσει θετικό κλίμα», τονίζει η Μαρία Κανελλοπούλου, banking analyst στη Euroxx Securities.

«Ό,τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένο με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix Ltd. «Ένα από τα βασικά σημεία κλειδιά είναι: θα τους επιτραπεί να δανείζουν; Πότε θα τους επιτραπεί να διευρύνουν τους ισολογισμούς τους;».

Από την πλευρά της η Μαρία Κανελλοπούλου τονίζει πως «στόχος της κυβέρνησης είναι σε κάποιο σημείο, αφότου οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, να είναι σε θέση να ξεκινήσουν εκ νέου τη δραστηριότητα χορήγησης δανείων. Στις τρέχουσες συνθήκες, αυτό μοιάζει αρκετά δύσκολο».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία τον προηγούμενο μήνα επέβαλε κούρεμα των καταθέσεων ως μέρος της διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά.

«Αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι η επόμενη bail-in περίπτωση καθώς δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν για τέτοια ρίσκα καθώς η αγορά έχει υπερεκτιμήσει το εύρος της αλληλεγγύης αρκετές φορές στο παρελθόν», τονίζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στη Royal Bank of Scotland.

Χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος, τόνισε σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, ότι οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ισχυρές και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο τους στην οικονομία, κάνοντας λόγο για ισχυρές ροές καταθέσεων από τον Ιούνιο.

Για να συμβεί αυτό, κάποιες από αυτές τις ροές θα πρέπει να διοχετευθούν προς τη χορήγηση δανείων παρά στην μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Sterne της Exotix.

«Υπάρχει ένα ζήτημα φερεγγυότητας και ένα ζήτημα ρευστότητας, και πρέπει να επιλύσουν και τα δύο. Η λιτότητα σε συνδυασμό με το στραγγαλισμό της πίστωσης, ισοδυναμεί με καταστροφή», δήλωσε ο Sterne.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1783654

No comments: