30.4.13

«Αναψε το πράσινο φως» για τις δόσεις 2,8 και 6 δισ. / οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η δόση των 2,8 δισ. ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group.  Το ποσό αφορά τη δόση του Μαρτίου, που είχε μείνει ως εκκρεμότητα μέχρι και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για τα  6 δισ. ευρώ της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του  ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Ο επόμενος σκόπελος είναι στις 13 Μαΐου, όταν θα συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει στις 20 Μαΐου να έχει 5,6 δισ. ευρώ για να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στο οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, μελετούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μία έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, εν όψει της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, αφού σε κάθε περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει να καταβάλει το δικό του μερίδιο (1,8 δισ. ευρώ).
Να σημειωθεί ότι μέχρι να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, τον Ιούνιο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί, αφού θεωρεί ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα μέχρι το φθινόπωρο.
Στο μεσοδιάστημα κοινοτικές υπηρεσίες θα αποτιμήσουν το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε  η Βουλή και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιέχει παρεμβάσεις δημοσιονομικής αξίας τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.
Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες ενέργειες μεταξύ των οποίων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

http://www.express.gr/news/finance/706704oz_20130430706704.php3

αυτόχρονα υπήρξαν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο:

Οι παγίδες στο χαράτσι ακινήτων
Νέα παγίδα υπάρχει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το ΥΠΟΙΚ άλλαξε αιφνιδίως τους όρους επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων με στόχο να πιάσει και τα κλειστά ακίνητα που θα ηλεκτροδοτηθούν τους επόμενους μήνες.

Η αρχική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ανέφερε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων θα επιβληθεί σε όσα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται την 1η Μαΐου του 2013. Με ειδική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρατείνεται ο χρόνος αυτός έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Αυτό σημαίνει ότι όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν από την 1η Μαΐου και μετά θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά το χαράτσι σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Δηλαδή, για ένα κλειστό ακίνητο που θα ηλεκτροδοτηθεί π.χ. τον Νοέμβριο ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά τις δόσεις του χαρατσιού, που θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τον ερχόμενο Ιούλιο!

Για να χρυσώσει το χάπι στους φορολογουμένους ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε καθ’ υπόδειξιν της Δημοκρατικής Αριστεράς και μια δεύτερη τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για διευκολύνσεις στην καταβολή του χαρατσιού από φορολογουμένους που βρίσκονται στο όριο της φτωχειας (δηλώνουν εισόδημα λιγότερο από 6.000 ευρώ). Στην τροπολογία αναφέρεται πως «πρόσωπα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια θα πληρώνουν το τέλος για την κύρια κατοικία τους σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο ή θα απαλλαγούν εντελώς από αυτό».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα κριτήρια και η διαδικασία για την ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα εξειδικευτούν και θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άλλαξαν οι ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία
Τροποποιήσεις έφερε το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, επιχειρώντας αφενός να μπλοκάρει τους μεγαλοοφειλέτες, αφετέρου να καταστήσει σαφές ότι όντως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης.

Οι αλλαγές που έγιναν με φόντο την κάκιστη κατάσταση των ταμείων και αφορούν κυρίως τη ρύθμιση της αποκαλούμενης νέας αρχής προβλέπουν τα εξής:

- Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, το φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον δηλώσει αδυναμία εξόφλησης σε 48 δόσεις, θα μπορεί να εξοφλήσει βάσει του εισοδήματός του έως και σε 100 δόσεις ή με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

- Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι υπόχρεοι θα περνούν από κόσκινο ανεξάρτητου εκτιμητή, που θα εξετάζει όλες τις υποχρεώσεις προς το κράτος και τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη αλλά και τα αποτελέσματα της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το Δημόσιο (ρύθμιση προς τις εφορίες).

- Σε περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή ΔΕΝ θα υπάγεται σε ρύθμιση και θα γίνεται αμέσως απαιτητή. Η σχετική πρόβλεψη ισχύει και για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

- Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση της «νέας αρχής» θα έχουν τελικά όσοι καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές από 1η/1/2013 έως την έναρξη ισχύος του νόμου και όχι έως τις 31/3/2013

- Στην περίπτωση απώλειας της ρύθμισης -είτε της πάγιας είτε της «νέας αρχής»- θα καθίσταται απαιτητό όχι μόνο το υπόλοιπο της οφειλής αλλά και οι προηγούμενες προσαυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μετάβαση από τη ρύθμιση της «νέας αρχής» στην πάγια ρύθμιση δεν θα επιτρέπεται.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/774358/Article.aspx

No comments: