30.4.13

Ρουμπινί: Αγοράστε μετοχές τώρα που μπορείτε

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, βρήκε επιτέλους μια επένδυση που του αρέσει. Ωστόσο, η συμβουλή του έχει… ημερομηνία λήξης.

Όπως μεταδίδει το CNN, προβλέπει ανάκαμψη των τιμών των μετοχών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Fed συνεχίζει το πρόγραμμά της για τόνωση της ρευστότητας. Όμως, ο οικονομολόγος, γνωστός και ως Dr Doom, προειδοποιεί τους αγοραστές ότι η ανάκαμψη θα σταματήσει στο τέλος των δύο ετών.

Ο ίδιος εκτιμά πως η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα και θα στηρίξουν τις μετοχές και τα ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως επισήμανε, η Fed δημιουργεί τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008 με το να διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. «Δημιουργούν μια μαζική απάτη», δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Milken Institute Global Conference.

Ως παράδειγμα φούσκας ανέφερε την αγορά των junk bonds, σημειώνοντας πως όταν σκάσει αυτή η φούσκα θα υπάρξει βαθιά ύφεση.

Καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, είναι αδύνατον να διατηρήσουν οι μετοχές και τα ομόλογα αυτές τις αποτιμήσεις. «Το πρόβλημα της παγκόσμιας ανάπτυξης θα υποδήλωνε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες και οι μετοχές θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες», δήλωσε.

Κατά τον Ν. Ρουμπινί, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή. Ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η ύφεση έχει κινηθεί από την περιφέρεια (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) στον πυρήνα της Ευρώπης. Μόνο η Γερμανία, κατά τον Ρουμπίνι, δείχνει να είναι κάπως πιο προστατευμένη. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/774541/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: