25.4.13

Moody΄s: Ευάλωτη στα event risks η Ισπανία

Η αξιολόγηση Baa3 που έχει δοθεί στην Ισπανία, βασίζεται στην μέτρια οικονομική ισχύ της χώρας, την υψηλή θεσμική της ισχύ καθώς και την χαμηλή κρατική χρηματοοικονομική ισχύ, που την καθιστούν πολύ ευάλωτη σε event risks, λέει η Moody’s στο ετήσιο credit report της για την Ισπανία.

Τα αρνητικά ρίσκα για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας είναι ουσιαστικά, σύμφωνα με την Moody’s, και προκύπτουν από τις προοπτικές αδύναμης ανάπτυξης και την επίπτωση που θα έχει αυτό στην πορεία των δημόσιων οικονομικών και του δημόσιου χρέους της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αυτά αντανακλώνται στο αρνητικό outlook που έχει δοθεί για την χώρα.

Ο οίκος εκτιμά πως η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013 ενώ υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε ότι αφορά την πιο μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης της χώρας, δεδομένης της ανάγκης όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους τα επόμενα χρόνια.

Το κεντρικό σενάριο της Moody’s για την ανάπτυξη της Ισπανίας προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει σε θετική –αν και πολύ περιορισμένη- ανάπτυξη το 2014.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 5-5,5% το 2014, από 7% το 2012, ενώ το χρέος θα σταθεροποιηθεί μετά το 2015 σε επίπεδο άνω του 100% του ΑΕΠ. Στην πρόβλεψη αυτή συνυπολογίζεται και ολόκληρο το ποσό των 100 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών της χώρας, καθώς σύμφωνα με την Moody’s πιθανότατα ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος θα απαιτήσει περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/773479/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: