30.4.13

"πόλεμος" Soros-Sinn

Ο George Soros επέκρινε στο blog του Project Syndicate τον Γερμανό οικονομολόγο και πρόεδρο του Ifo, Hans Werner Sinn, υποστηρίζοντας ότι διαστρέβλωσε σε άρθρο του τα επιχειρήματά του για τον ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Soros σε ομιλία που έδωσε στο Βερολίνο απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να πει ναι για το ευρωομόλογο ή να φύγει από την ευρωζώνη και να αφήσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη να εκδώσουν κοινό χρέος.

Η ομιλία του αποτελεί το αντικείμενο του τελευταίου άρθρου του Γερμανού οικονομολόγου Hasn Werner Sinn για το Project Syndicate με τίτλο "Πρέπει να φύγει η Γερμανία από το ευρώ;".
Όπως μεταδίδει το Business Insider, ο κ. Sinn ασκεί κριτική στη θέση του κ. Soros και υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν πρέπει ούτε να δεχτεί τα ευρωομόλογα ούτε να φύγει από το ευρώ, λέγοντας ότι οι χώρες της περιφέρειας πρέπει να συνεχίσουν τη λιτότητα:

"Αν ο Soros είχε δίκιο και η Γερμανία έπρεπε να επιλέξει μεταξύ ευρωομολόγων και του ευρώ, πολλοί Γερμανοί θα προτιμούσαν να φύγουν από το ευρώ. Το νέο γερμανικό πολιτικό κόμμα θα συγκέντρωνε περισσότερη στήριξη και το κλίμα θα άλλαζε. Το ευρώ θα τελείωνε. Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν τον Soros. Θέλουν να ξεφορτωθούν τα τοξικά τους χαρτιά σε κυβερνητικούς μηχανισμούς διάσωσης, που θα πληρώσουν γι' αυτά με όσα συγκεντρώσουν από τις πωλήσεις ευρωομολόγων και να βάλουν τα χρήματά τους σε πιο ασφαλείς παραδείσους.

Οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση δεν θα αποφύγουν την επώδυνη περικοπή δαπανών για όσο καιρό παραμένουν στη νομισματική ένωση στην οποία συμμετέχουν ανταγωνιστικές χώρες. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουν είναι να φύγουν από το ευρώ και να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους. Αλλά μέχρι σήμερα, δεν θέλησαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο".


Η απάντηση του Soros
Στη στήλη με τα σχόλια δεξιά από το άρθρο, ο κ. Soros δημοσίευσε μια αιχμηρή απάντηση 818 λέξεων, ξεκινώντας με τη φράση "ο κ. Sinn παραποίησε εσκεμμένα και συσκότισε το επιχείρημά μου".

"Υποστήριξα ότι η ενοποίηση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην ευρωζώνη δεν αρκεί. Το ευρώ θα λειτουργήσει μόνο αν το εθνικό χρέος χρηματοδοτηθεί από ευρωομόλογα και το τραπεζικό σύστημα ρυθμιστεί από θεσμούς που δημιουργούν ένα ενιαίο πεδίο στην ευρωζώνη" επισήμανε.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι αν η Γερμανία αποδεχτεί τα ευρωομόλογα μπορεί να κάνει θαύματα στην εξυγίανση των περιφερειακών οικονομιών, επιτρέποντάς τους να κάνουν σκληρές δομικές μεταρρυθμίσεις σε ένα πιο φιλικό οικονομικό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο κ. Soros, αν η Γερμανία συνεχίσει να τα απορρίπτει, οι αδυναμίες των περιφερειακών οικονομιών θα πλήξουν τελικά και την ίδια, όπως δείχνουν και τα τελευταία οικονομικά δεδομένα.

Επίσης αναφέρει ότι ο κ. Sinn αποφεύγει αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τον εξαναγκασμό της Γερμανίας να δεχτεί τα ευρωομόλογα ή να φύγει από το ευρώ. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/774647/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: