27.4.13

Σουλτς: Η πολιτική της λιτότητας πηγαίνει «υπερβολικά μακριά»

Λανθασμένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ εκπέμπει για μία ακόμη φορά «σήμα κινδύνου» για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας, εκτιμά ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα L' Echo.
Για τον Σουλτς, «καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, ο Σουλτς τονίζει ότι «δεν μπορεί να κατηγορήσει την Άγκελα Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γερμανία «δεν έχει παρά μια ψήφο».
«Ο μόνος που αντικρούει αυτή την προσέγγιση είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε ένα πακέτο ανάπτυξης. Αλλά πού έμειναν τα μέτρα αυτά;», διερωτάται.
Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι «καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι απογοητευμένος» και θεωρεί ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση«.
«Πρέπει να πάμε να βρούμε τους πολίτες εκεί όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση σκεπτικισμού που είναι κατανοητός: είναι η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, μια τρόικα που επιβάλλει μέτρα στις χώρες», τονίζει.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/646137

No comments: