30.4.13

Η λιτότητα μπορεί να δημιουργήσει νέα χρέη

Εναντίον της πολιτικής λιτότητας τάχθηκε το μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, εκτιμώντας ότι, λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων χρεών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Μπόφινγκερ τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να μην υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας».
Ο γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε, εξάλλου, ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα ήταν η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία και συμφώνησε με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, ο οποίος κατηγόρησε χθες το Βερολίνο για μισθολογικό «ντάμπινγκ».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα «με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η μισθολογική προσαρμογή στην Ευρώπη, εάν είναι σωστό δηλαδή να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης μισθών στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία δεν προβαίνουμε σε καμία προσαρμογή».
«Εάν η Γερμανία αποτελεί μέρος του προβλήματος, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει και μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εξηγώντας πως, εάν η μισθολογική προσαρμογή ζητείται μόνο από τις αποκαλούμενες προβληματικές χώρες και μειώνονται μαζικά οι μισθοί, προκαλείται αποπληθωρισμός, αλλά η οικονομία μπαίνει σε πορεία ύφεσης.
«Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εφόσον περίπου το 40% των εξαγωγών μας είναι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο γερμανός οικονομολόγος.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/647246

No comments: