26.4.13

Προβόπουλος: Ανάκαμψη μέχρι τα μέσα του 2014 (ας είναι και "μέσα του 2015"]

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2014 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Εκτίμησε, πάντως, ότι τα πρώτα θετικά σημάδια από το μέτωπο της ανάκαμψης θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ τόνισε ότι το σταθερό πολιτικό κλίμα έχει συμβάλει στη βελτίωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην ελληνική οικονομία, παρόλο που προς στιγμήν η κρίση στην Κύπρο - και ειδικότερα το «κούρεμα» των καταθέσεων - απείλησε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι πιθανό τον Απρίλιο να έχει καταγραφεί μία εκροή καταθέσεων, η οποία όμως δεν θα αντιστρέφει την τάση που έχει παρατηρηθεί από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Μαρτίου. Όπως είπε, στο παραπάνω διάστημα στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ.
Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η ψυχολογία έχει βελτιωθεί καθώς περιορίστηκε η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Σήμερα υπάρχει γενικότερα ένα βελτιωμένο κλίμα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και συνεπώς οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι αυτή ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών (έλλειμμα και χρέος) που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία. Επομένως, όπως ανέφερε, η δραστική προσαρμογή που ακολούθησε η χώρα ήταν επόμενο να προκαλέσει επώδυνες συνέπειες τόσο στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων όσο και στο μέτωπο της απασχόλησης με την αύξηση της ανεργίας.
Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν «υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση» καθώς η χώρα είχε αποκοπεί από τις αγορές. «Αν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα ακολουθούσε ηπιότερη πορεία προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν κληθεί να συνεισφέρουν περισσότερο. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα ήταν διατεθειμένες να το πράξουν ώστε να έχουμε εμείς ένα πιο ήπιο πρόγραμμα», είπε ο κ. Προβόπουλος.
Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως να μην χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος OMT, το οποίο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο με στόχο να κατευνάσει τους φόβους των αγορών για διάλυση του ευρώ.
«Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποια σταθεροποίηση, μια εξομάλυνση, ίσως να μην  χρησιμοποιηθεί ποτέ [το πρόγραμμα]», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/645642

No comments: