24.4.13

OΠΑΠ: Όλα τα μωρά (της διαπλοκής) στην πίστα...

Πόσο καλή είναι η πρόταση της "Emma Delta" και πόσο αποτελεσματικά κάνει την δουλειά του το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση του και πόσο σωστά και τίμια γίνεται η όλη διαδικασία. Παράλληλα, βάζουν σε εφαρμογή την κλασική φασιστική τακτική της σπίλωσης όποιου διαφωνεί, είτε είναι πολιτικός αυτός, κομματικός σχηματισμός, δημοσιογράφος κ.λ.π. Μάλιστα, κάποιοι Μελισσανιδικότεροι του Μελισσανίδη έφτασαν στο σημείο να μας πουν, πώς χάρη κάνει στο Δημόσιο ο Μελισσανίδης και δίνει περισσότερα λεφτά από την πραγματική αξία του Οργανισμού. Προφανώς, οι κύριοι καλοπιάνουν τον "τίγρη", για να συνεχίσουν να βρίσκονται πρώτο τραπέζι πίστα στα διαφημιστικά προγράμματα του ΟΠΑΠ.
Για να τελειώνουμε με τα καλαμπούρια...

Κατ΄ αρχάς όλοι αυτοί από την εξέλιξη των πραγμάτων γελοιοποιούνται (πρώτη φορά είναι; Εδώ είχαν βαφτίσει φαινόμενο τον Λούα Λούα). Ας δούμε γιατί:

Πρώτον: Αυτοί, που σήμερα τα χώνουν στον Κόκκαλη και στην Intralot γιατί τσίμπησαν τα 250 εκατ. με μεθόδους αλά Ουγκάντα, τρέφονταν από αυτόν με χοντρά διαφημιστικά πακέτα για πολλά χρόνια. Για αυτό ποτέ δεν ψέλλισαν κουβέντα εναντίον του αρμέγματος του ΟΠΑΠ από την Intralot. Και, σήμερα, δεν τολμούν να τους αναφέρουν ονομαστικώς. Αορίστως... τους καταγγέλλουν, μάλλον, γιατί τους κόπηκαν τα πακέτα. Κι, όμως, έχουν το θράσος να ταυτίζουν με τον Κόκκαλη και την Intralot, όποιον διαφωνεί με τον στημένο διαγωνισμό.
Δεύτερον: "Τα 60 τον χρόνο, βρέξει, χιονίσει" στον Κόκκαλη, ποιος του τα έδωσε; Ο Τσίπρας ή ο Κουτσούμπας; Ο Λουρόπουλος τα έδωσε. Ο πρώην διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Σαμαρά στην Καλαμάτα. Δηλαδή, ο Σαμαράς. Με τον Σταυρίδη, δηλαδή τον Στουρνάρα, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Άρα, πώς θέλετε να μας πείσετε για τις τίμιες προθέσεις και για τις ορθές αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ;

Τρίτον: Πουλάνε και πνεύμα, οι κύριοι. "Πριν ξεπουλήσει το διαμάντι του στέμματος της δημόσιας περιουσίας η προδοτική κυβέρνηση των Αθηνών", δεν φρόντισε να υπερφορολογήσει τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ; Με φορολόγηση, που δεν υπάρχει, ίσως σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν μείωσε την κερδοφορία, άρα την αξία, άρα το τίμημα πώλησης του ΟΠΑΠ; Τα 360 εκατ. που θα πάρει φέτος το Δημόσιο από την υπερφορολόγηση δεν αποτελούν την διαφορά του 1 δισ., που ήταν ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, και του φημολογούμενου τιμήματος που προσέφερε ο Μελισσανίδης (περίπου 620 με 650 εκατ.); Επί πλέον, θέτω σε όλους το ερώτημα: Σε μια χώρα που αλλάζει τους φορολογικούς νόμους σαν τα πουκάμισα και που κυριαρχεί η διαπλοκή, ποιος μας εγγυάται ότι το 2014 η κυβέρνηση ή η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μειώσει την φορολογία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ;

Τέταρτον: Επειδή δεν είμαστε όλοι στην αγορά λωτοφάγοι. Θυμόμαστε, λοιπόν, πώς η κυβέρνηση ...ανακοίνωσε την υπερφορολόγηση των παιχνιδιών του Οργανισμού. Κυριολεκτικώς, την επομένη της εξαγγελίας Σαμαρά για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ η οποία οδήγησε σε μεγάλο ράλι την μετοχή της εταιρείας, έσπευσαν να δώσουν το θέμα της βαριάς φορολόγησης στην ...έγκριτη και δική τους "Καθημερινή". Έτσι βύθισαν την μετοχή η οποία, απ' όταν συνήλθε, απλώς ταλαιπωρείται στα 6 με 7 ευρώ. Επιπροσθέτως, βαρίδι για την μετοχή αποτελούσε η σύμβαση με την Intralot. Γιατί αυτή μειώνει την αξία της εταιρείας και συνεπώς το τίμημα της πώλησης του 33%. Αλλά, η κυβέρνηση τα αγνόησε όλα αυτά.
Πέμπτον: Όλα αυτά καταδεικνύουν την σκοπιμότητα της εξουσίας να κρατήσει όσο χαμηλότερα μπορούσε την μετοχή του ΟΠΑΠ. Για να έρχεται σήμερα το κάθε παπαγαλάκι να μας λέει ότι τα 620 εκατ. είναι πολλά. Κι ας είναι λιγότερα από την χρηματιστηριακή τιμή της εισηγμένης...

Έκτον: Το ξεπούλημα στηρίζεται σε εξόφθαλμες αλχημείες. Μας λένε ότι η πρόταση Μελισαννίδη "μεταφράζεται σε 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ύψους 115 εκατ., για το 2013. Πέραν του γεγονότος, όπως αποδείξαμε παραπάνω, ότι το νούμερο αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της εταιρείας, η αλήθεια είναι ότι ο ΟΠΑΠ έπρεπε να αποτιμηθεί με βάση την κερδοφορία των προηγούμενων ετών. Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε στον στόχο του 1 δισ για το 33% του ΟΠΑΠ. Με την κερδοφορία να παίζει πάνω από τα 500 και 600 εκατ. ετησίως, η εταιρεία αξίζει σήμερα πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
Έβδομον: Η Ελλάδα πουλάει το μονοπώλιο του τζόγου, ίσως το μεγαλύτερο asset της περιουσίας της, και κανένας ξένος επενδυτής, κανένας διεθνής παίκτης ανταγωνιστής του ΟΠΑΠ, δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο. Μήπως, επειδή εκ των προτέρων γνωρίζουν οι ξένοι ότι το στοίχημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι ...μιλημένο; Εκτός, κι αν οι καλοταϊσμένοι του συστήματος νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν όλους τους Έλληνες για πάντα, απαιτώντας από εμάς να πιστέψουμε ως αληθινή την προσφορά της Third Point. Η οποία απορρίφθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ πριν καν ανοιχτεί, “καθώς η προσφορά της ...ήταν υπό αίρεση". Δηλαδή, κατατέθηκε απλώς για να απορριφθεί.
Υ.Γ. Ευχαρίστως να απαντήσουμε σε όποιον τολμήσει την ...ρελάνς στα γεγονότα.

http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-20-43/item/60031-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1

____________________________________________

όποιος πουλάει κάτι που δεν έχει κοπιάσει για να το αποκτήσει, είναι πολύ πιθανό να το δώσει φθηνά...

τη δικιά τους επιχείρηση, τόσο θα τη πούλαγαν;
ή, θα έμεναν σε μόνο μία προσφορά;

υ.γ. ως προς το θέμα της αποτίμησης του ΟΠΑΠ δε συμφωνώ καθόλου με τον αρθρογράφο
υπάρχει το free cash flow, υπάρχουν πολλές δαπάνες που χρήζουν ..μείωσης
με τζίρο €4δισ έχουμε ..κέρδη 0.115δισ ή ούτε 3% σε εταιρεία ..τζόγου;;;
ΠΆΜΕ ΚΑΛΑ;;;
με τέτοια νούμερα δεν στέκεται μικρομεσαίος απέναντι στην ελληνική εφορία!!!

update

διάβασα και μια καλή ανάλυση O νέος ΟΠΑΠ δεν είναι όπως ο παλιός!

 Ο σημερινός ΟΠΑΠ βαρύνεται με φόρο 30% επί του τζίρου και με φόρο 26% επί των κερδών του έναντι 20% πριν.
Επιπλέον, θα βρίσκεται σε παρακολούθηση των οικονομικών του, π.χ. διαφημιστικών δαπανών, από επιτροπή εποπτείας που θα έχει μόνιμη παρουσία στον οργανισμό, κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. 

...
Ένα άλλο σημείο που δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως, σύμφωνα με γνώστες, είναι η 10ετής καθοδήγηση που έδωσε ο ΟΠΑΠ για τα οικονομικά μεγέθη του.

Η κίνηση ήταν στο πλαίσιο της διαφάνειας, αλλά είναι ασυνήθιστη για εταιρεία του κλάδου.

Κι αυτό γιατί οποιοσδήποτε στρατηγικός επενδυτής μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το ταβάνι της αποτίμησης της επιχείρησης αφού η διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι φυσιολογικό να έχει χρησιμοποιήσει το καλό σενάριο για την εξέλιξη των μεγεθών της. 


...
Από την πλευρά του πωλητή, δηλαδή του δημοσίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η τωρινή καθαρή αξία (NPV) των εσόδων που θα εισπράξει από τον Οργανισμό μέσω του φόρου 30% επί του τζίρου ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.  



αυτό που δεν σημειώνεται ιδιαίτερα είναι οι τυχόν προοπτικές που έχει ο τζόγος τα επόμενα χρόνια και οι μορφές που θα πάρει

No comments: