24.4.13

Πρόταση για Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ [ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΤΡΑΠΕΖΑ "ΣΚΕΤΟ"!]

Στην ανάγκη δημιουργίας μίας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιμένουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα εκτιμούν ότι είναι δυνατό να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα, εντός του 2013, αν δοθεί το «πράσινο φως».
Θεωρούν ειδικότερα πως αν αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι επιπτώσεις για τις συνεταιριστικές τράπεζες θα είναι θετικές, ενώ, θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθούν μικροδάνεια από 10.000 έως 25.000 ευρώ με επιτόκιο 4,2%.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ, ΕΣΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος παρουσίασαν την κοινή πρόταση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσα από τις δομές των συνεταιριστικών τραπεζών.
Η πρόταση αυτή αφορά την αξιοποίηση και τη μετεξέλιξη του δικτύου των καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η σύνδεση των επιχειρήσεων με τις συνεταιριστικές, ενώ, παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα πλήρως εξειδικευμένο συνεργάτη για την κάλυψη των αναγκών τους.
Βασικός στόχος της τράπεζας αυτής θα είναι η συγκέντρωση-συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης, η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο, καθώς επίσης και η άμεση παροχή εγγυημένων μικροδανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι «η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με τη μορφή ενός ενιαίου φορέα μικρών επιχειρήσεων, θα έχει πρωτεύοντα ρόλο και όχι συμπληρωματικό. Επιπλέον, ο νέος φορέας θα μπορέσει να δημιουργήσει τα δικά του νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι έχουν περάσει στο παρελθόν από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα της "Τειρεσίας ΑΕ" να μην αποκλείονται, πλέον, από κάθε νέα προσπάθεια να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητάς τους».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αριθμούν πάνω από 700.000 μέλη, που είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων από έναν τέτοιο φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία. «Το εγχείρημα αυτό θέλουμε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο» όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει επαφές και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Όπως ανέφεραν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής της Task Force, ο κ. Ράιχενμπαχ φάνηκε θετικός και πρότεινε τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την επεξεργασία του μοντέλου διαχείρισης ενός τέτοιου φορέα.
Παράλληλα, ΕΣΕΕ, ΕΣΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την επίσπευση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα μικροδάνεια (micro-finance) από εξωτραπεζικούς φορείς, ώστε να εκσυγχρονιστεί το ισχύον πλαίσιο και να διευρυνθεί η αγορά πέρα από τα στενά περιθώρια των εμπορικών τραπεζών.
Όπως υπογραμμίστηκε, ο θεσμός αυτός των εξωτραπεζικών φορέων λειτουργεί, ήδη, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
«Δεν συζητάμε για αναπτυξιακή τράπεζα αλλά για τη μετεξέλιξη των συνεταιριστικών τραπεζών σε μηχανισμό χρηματοδότησης» είπαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, για να καταδείξουν ότι η διάσταση απόψεων που διαφαίνεται με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι στηριγμένη σε λάθος βάση.
Όπως ειπώθηκε, γίνονται επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,72% προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο, για το οποίο απαιτούνται περίπου 400 εκατ. ευρώ, όχι για κεφαλαιακή επάρκεια η οποία ήδη υπάρχει, αλλά για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών για την επόμενη τριετία. Αναφέρθηκε, δε, ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίου από τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά οι οργανώσεις θα προτρέψουν τα μέλη τους να στραφούν σε αυτό το σύστημα.
Το 78% των μελών των 13 συνεταιριστικών τραπεζών αποτελούν και το 15% μικρομεσαίων της χώρας, ενώ, μέσω συνεταιριστικών τραπεζών διατίθενται κονδύλια ΕΣΠΑ και υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κάτι που σημαίνει ότι και σήμερα υπάρχει μόχλευση κεφαλαίων.
Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι στην επαρχία ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι σημαντικός. Υπάρχουν 178 καταστήματα, εκτός από το βόρειο Αιγαίο, τα οποία στην εξέλιξη διετίας είχαν αύξηση 1,32% στις καταθέσεις και αύξηση 1,38% στις χορηγήσεις δανεισμού μικρομεσαίων.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα επιδιώκεται να αναγνωριστεί ως η μετεξέλιξη αντίστοιχων ευρωπαϊκών συνεταιριστικών τραπεζών, να γίνει η συστημική τράπεζα των συνεταιριστικών τραπεζών και να ενταχθεί στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες είναι από 50 έως 78 εκατ. ευρώ και έχει ζητηθεί παράταση για την ανακεφαλαιοποίησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία.
Ακόμη, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ενίσχυση υπηρεσιών των συνεταιριστικών τραπεζών απαιτείται εξυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να είναι αυστηρό αλλά διαφορετικό από αυτό των εμπορικών τραπεζών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα με απόδοση, και μάλιστα σε διάρκεια, για να γίνει ελκυστική η συμμετοχή κεφαλαίων στο νέο σχήμα και γίνονται, ήδη, συζητήσεις ως προς αυτό. Στο μεταξύ, αρκετές συνεταιριστικές τράπεζες προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως η συνεταιριστική της Εύβοιας.
Εκτιμάται, ότι η συνεργασία ΕΣΕΕ- ΓΣΕΒΕΕ θα οδηγήσει αρκετές από τις 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας συνεταιριστικής τράπεζας.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644608

No comments: