26.4.13

Bundesbank: Δεν ήταν ποτέ απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), το οποίο επικαλείται στο σημερινό της φύλλο η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».
Στο εν λόγω έγγραφο, επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και σημειώνεται ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα.
Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.
Σύμφωνα με τη Bundesbank, δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.
«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται  πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.
Επισημαίνεται τέλος ότι «η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/645567

No comments: