24.4.13

Weidmann: Προειδοποιεί κατά του ενιαίου συστήματος ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρώπη

Για τις επιπτώσεις ενός συστήματος ασφάλισης καταθέσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης (βασικό στοιχεία της τραπεζικής ένωσης) προειδοποίησε ο Jens Weidmann, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο δεν είναι λογικό επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης δεν είναι επαρκώς ενοποιημένο, δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του στη Δρέσδη.

Ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την περαμένη εβδομάδα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές "χτίζουν" μια τραπεζική ένωση με στόχο να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και να απαλλάξουν τις κυβερνήσεις από το να διασώζουν τεράστια, πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η ένωση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: μια κεντροποιημένη εποπτική αρχή, μια αμοιβαία συμφωνημένη διαδικασία εκκαθάρισης τραπεζών και ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Το τελευταίο θα απαιτεί από τις χώρες να καλύπτουν η μία τους καταθέτες των τραπεζών της άλλης για ζημιές στη διάρκεια κρίσης.

Οι Γερμανοί ηγέτες φοβούνται τις λύσεις ανάγκης που θα απαιτούν μεγάλης κλίμακας μεταφορές κεφαλαίων σε χώρες με προβληματικές τράπεζες.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1781958

No comments: