25.4.13

Πως ο φοιτητής του Amherst ανακάλυψε το λάθος στο Excel των Reinhart-Rogoff

Η ανακάλυψη του Thomas Herndon προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο,  ανατρέποντας έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η πολιτική της λιτότητας.
Ο Herndon ανακάλυψε το λάθος κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος με τον τίτλο Econ 753: Εφαρμοσμένη Οικονομετρία.
Ένα από τα ζητούμενα του μαθήματος ήταν μια “άσκηση αντιγραφής” όπου ο φοιτητής έπρεπε να αντιγράψει τα ευρήματα μιας σημαντικής εργασίας.
Ο Herndon αποφάσισε να αντιγράψει τα ευρήματα της εργασίας των Reinhart-Rogoff, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να σημειωθεί ανάπτυξη σε χώρες με πάνω από 90% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, η μελέτη των Ράινχαρτ και Ρόγκοφ συγκρίνει στοιχεία για την ανάπτυξη σε 44 χώρες, τα τελευταία 200 χρόνια και τα συσχετίζει με το ποσοστό του χρέους τους. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ τότε ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης πέφτει από το 3%-4% στο -0,1%.
Οι καθηγητές του Herndon αρχικά είχαν αντιρρήσεις για αυτή την εργασία, επειδή το να πάρει κάποιος ως παράδειγμα μερικές χώρες και να παρακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τους στην διάρκεια ετών βγάζοντας έναν μέσο όρο, δεν τους φαινόταν αρκετά δύσκολο για έναν μεταπτυχιακό φοιτητή.
Ο ακαδημαϊκός Pollin δήλωσε στο Business Insider : "Η τεχνική στην εργασία των Reinhart-Rogoff είναι εξαιρετικά απλή, τίποτε πολύπλοκο. Έτσι λοιπόν, το ερώτημα που ετέθη μεταξύ των καθηγητών ήταν αν θα έπρεπε να αναθέσουμε στον Herndon κάτι περισσότερο προκλητικό από την απλή αντιγραφή μιας εργασίας.” Και συνεχίζει: “Έπειτα από αρκετές διαφωνίες μεταξύ μας, η απάντηση ήταν προφανώς καταφατική. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.”
Ο Herndon τελικά ανακάλυψε το λάθος όταν η Carmen Reinhart του έστειλε με e-mail τα υπολογιστικά φύλλα που χρησιμοποίησαν στην εργασία.

http://www.newmoney.gr/article/9853/pos-o-foititis-toy-amherst-anakalypse-lathos-sto-excel-poy-vythise-sti-litotita-tin

__________________________________________

"τσαρλατάνοι"


No comments: