7.2.07

Πυραμίδα

Επειδή διάβασα στις εφημερίδες τη λέξη "φούσκα" μετά από καιρό ας πούμε και κανα εύθυμο ακόμα.

Εκτός απο τις "φούσκες" υπάρχουν και οι "πυραμίδες", ένα φαινόμενο που έγινε πανελληνίως γνωστό κυρίως από τα καλάσνικοφ των Αλβανών μποροστά στις κάμερες των καναλιών μας όταν "έσκασε" η "φούσκα" των αλβανικών παρα-τραπεζών την προηγούμενη δεκαετία.

Πραγματικά όμως μου έκανε τρομερή εντύπωση η ισπανική πυραμίδα ..γραμματοσήμων.
Δεν έχει και πολύ καιρό που αποκαλύφθηκε (Μάϊος 2006).
Πρόκειται για την Afinsa, τη μεγαλύτερη επιχείρηση συναλλαγής γραμματοσήμων στον κόσμο, καθώς επίσης και την Forum Filatelico, για τις οποίες οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι χρεωκόπησαν, υπολογίστηκε δε ότι εξαπάτησαν συνολικά περίπου 350.000 "επενδυτές" (ή το 1% των Ισπανών) με €4.2 δις να αγνοούνται...
Οι Ισπανοί είχαν εμπιστευθεί κατά κύριο λόγο τις αποταμιεύσεις τους σ' αυτές τις εταιρείες που έστησαν ένα μαζικό πυραμιδικό πρόγραμμα πάνω σε άχρηστα γραμματόσημα, τα οποία εξαφανίστηκαν μέσω παράνομων συναλλαγών με dealers γραμματοσήμων που συνεργάστηκαν για την απάτη.
Σημειώνω ότι η εισηγμένη στο NASDAQ Escala Group ελέγχεται κατά 67% από την Afinsa, ενώ κατέχει διεθνές δίκτυο δημοπρασιών και είναι σημαντικός προμηθευτής γραμματοσήμων και νομισμάτων.
Οι Ισπανικές Δικαστικές Αρχές - δυτική, ανεπτυγμένη χώρα η Ισπανία - ζήτησαν να απαγγελθούν κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, πλαστή χρεοκοπία, κατάχρηση εμπιστοσύνης και πλαστογραφία.

Εντάξει, αυτά συμβαίνουν μόνο σε άλλους, οι οποίοι όμως είτε έτσι (καλάσνικωφ) είτε αλλιώς (Δικαστικές Αρχές) κάτι κάνουν, έστω και για τα μάτια του κόσμου τους!!!

No comments: