9.2.07

Απίστευτα(;) πράγματα

Δεν γίνεται να θέλω να αγοράσω κάποιο προϊόν, υπηρεσία ή γενικότερα οτιδήποτε, και να μην είναι δυνατόν να μου παραδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν δεν γίνεται εκείνη τη στιγμή!
Πάντοτε θυμάμαι τα αυτοκίνητα να πρέπει να τα παραγγείλεις, να έχουν χρόνο παράδοσης κάποιους μήνες, όμως δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό με όλα τα αγαθά. Έμαθα ότι για να ψωνίσεις από το super market του ΦΡΛΚ (IKEA) - επειδή δεν δέχονται παραγγελίες - θα πρέπει να πας, να ξαναπάς, ... μερικές φορές μέχρι να έρθουν τα έπιπλα που χρειάζεσαι. Στο ενδιάμεσο, αν δεν ψωνίσεις ότι σου αρέσει και είναι σε διαθεσιμότητα, τις επόμενες φορές που (ξανα)πας ..εξαφανίζεται ή έρχεται σε άλλο χρώμα!

Μου φαίνεται απίστευτο να
1. έχεις την βούληση να ψωνίσεις(1)
2. έχεις χρήματα στην τσέπη σου(2)
3. δέχεσαι ως έχει την τιμή που σου προσφέρεται τη δεδομένη χρονική στιγμή(3)
και ..τελικά να μην υπάρχει αυτό που θέλεις ούτε στο ράφι ούτε στην αποθήκη!(4)
Να πρέπει να περιμένεις μέχρι να το φέρουν κι αν είσαι τυχερός μπορεί να σου πουν πότε το υπολογίζουν να έρθει! Μέχρι όμως να μάθεις και το κόλπο, θα πας μερικές φορές και βέβαια θα πληρώνεις κάθε φορά διόδια στην Αττική Οδό! Κάποιοι ακόμα - εκτός του super market - καρπώνονται αυτή την τακτική και βέβαια με την ανοχή ή την βούληση του Κράτους, το οποίο κερδίζει μέσω της φορολογίας (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος).

(1)+(2)+(3)=Ζήτηση (demand) προϊόντος και ειδικότερα "ενεργή ζήτηση"
(4)=Προσφορά (supply) προϊόντος

Τι σχέση δημιουργείται στην αγορά όταν η προσφορά ισούται με μηδέν;
Άν δεν κάνω λάθος υπάρχει κενό στην αγορά και αυτή είναι ταυτόχρονα συμπεριφορά μονοπωλίου!!!
Δεν είπαμε όλοι τέλος στα μονοπώλια και άνοιγμα των αγορών ή αυτά αφορούν μόνο τις πρώην ΔΕΚΟ;;;

2 comments:

Anonymous said...

Αν θελεις πραγματικα ελευθερη και ανταγωνιστικη αγορα να πας κατευθειαν στο μαραγκο της γειτονιας σου. θα παρεις αυτο που θελεις στα μετρα, τα λεφτα και τα γουστα σου. Ενισχυστε την τοπικη κοινωνια και αγορα σας δεν ξερετε ποτε θα χρειαστειται την βοηθεια της!

geokalp said...

Δεν διαφωνώ με τη φιλοσοφία αλλά το τραπέζι που πήρα με €39 δεν πρόκειται να το έχει με λιγότερο από τα διπλά...